Lazar Rađenović: Vido Rađenović i sebe i mene tjera u zatvor

"Od Rašida sam saznao da je kupio zemlju od Vida Rađenovića. Neistina je da sam Rašida povezao sa Vidom”, kazao je Lazar Rađenović

101 pregleda0 komentar(a)
Lazar Rađenović, Foto: Savo Prelević
19.11.2014. 10:00h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, nazvao je juče lažnim iskaz koji je Vido Rađenović dao tužiocu, a u kome ga taj biznismen optužuje da je organizator namještanja licitacije za prodaju opštinske zemlje na brdu Košljun.

Na početku sudskog procesa, Lazar Rađenović je kazao da nije zloupotrijebio službeni položaj i da je sve radio za dobrobit Opštine.

“Optužnica je lišena svakog smisla. Skupština opštine Budva donijela je odluku o prodaji zemlje na Košljunu. Nisam učestvovao u donošenju rješenja oko formiranja Komisije za prodaju zemlje putem licitacije. Nisam donio odluku o prihvatanju izvještaja o licitaciji. Teško sam optužen na osnovu iskaza Vida Rađenovića, koji je kontradiktoran, jer je samooptužujući. On sebe tjera u zatvor”, kazao je Lazar Rađenović pred sutkinjom Valentinom Pavličić.

On i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petričević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja. Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu.

Lazar Rađenović je rekao da je bio jedan od pet članova Komisije koja je sprovodila postupak licitacije i da je Skupština opštine donijela odluku početnoj cijeni za kvadrat zemljišta (50 eura). Kazao je da ne spori da je sa Vidom razgovarao oko licitacije prije otvaranja ponuda:

"Ohrabrivao sam ga, kao i svakoga drugoga, da učestvuje na licitaciji. Za svaku odluku morala je da glasa većina - tri člana komisije. Nisam ja donio odluku da se prihvata odluka Komisije za postupak licitacije, već je to odlučio tadašnji predsjednik Opštine Rajko Kuljača”, rekao je optuženi.

On je dodao da nije imao službenu komunikaciju sa tadašnjom zamjenicom generalnog direktora Prve banke Jelicom Petričević, da se odobri kredit preduzeću SP “Luna” Vida Rađenovića:

"Već samo prijateljsku komunikaciju... Razgovarao sa Jelicom, preporučivši da mu odobri kredit. Njen odgovor je bio jasan i odbrusila mi je da može, ali uz sva potrebna obezbjeđenja garancija, mjenice, hipoteku, fiduciju”...

Vido Rađenović je kod tužioca ispričao kako ga je Lazar 2007. godine pozvao, naučio ga koliku cifru da ponudi na licitaciji za parcelu na Košljunu i kazao mu da će kasnije tu isti zemlju kupiti Arapi po gotovo desetostruko većoj cijeni.

Prvi čovjek Budve, prema njegovom iskazu, obećao mu je i da će završiti i kredit kod Prve banke kojim će firma “SP Luna” moći da se “nadmeće” na licitaciji. Vido je kasnije pobijedio u toj namještenoj trci. Sa arapskom kompanijom “Pionir investments” potpisan je kupoprodajni ugovor i oni su nedugo zatim “SP Luni” uplatili dva od ukupno 11.000.000 eura koliko im je prodata ta zemlja.

Lazar Rađenović je juče rekao da su to sve neistine: “Čudim se odakle ugovor od 11 miliona eura za prodaju zemlje. Čudno mi je da je ta zemlja na Košljunu i dalje kod Vida. Čudno mi je što se tužilac zadržao samo na ovih dva miliona eura, što nije išao do kraja da istražuje ko je krajnji kupac. Čudno mi je kako se Vido izjašnjavao da nema pojma o zahtjevu za kredit, a on je potpisao ugovor za kredit. Prosto mi je čudno kako to da Vido novac daje čas meni, čas Boru Lazoviću. Kao da se bacao sa njim”.

Vido Rađenović je kod tužioca kazao i da je novac od ta dva miliona dva puta podizao - prvi dio para, kako je rekao, predao je Lazaru, a drugi Boru Lazoviću.

“To da je licitacija namještena, to je Vidovo shvatanje. Niko od tri učesnika licitacije nije imao primjedbi na postupak. Tendenciozna je tvrdnja tužioca da su Stevan Đukić i Vasiljević bili samo formalni učesnici licitacije... Pitam se zašto je neistinito pričao Vido, čiji iskaz kod tužioca nije audio-vizuelno sniman i pitam se čiji je to iskaz kod tužioca. On je lažan i potpuno neprihvatljiv. Zbog toliko neistina, opravdano sumnjam - čiji je to zapravo iskaz”, izjavio je Rađenović.

Dodao je da je više puta razgovarao sa Mohamedom Rašidom, ali tek nakon što je kupio zemlju od Vida Rađenovića.

“Sa njim me upoznao ministar turizma Predrag Nenezić. Tvrdim da sam od Rašida saznao da je kupio zemlju od Vida Rađenovića. Neistina je da sam Rašida povezao sa Vidom”, kazao je Lazar Rađenović.

Suđenje se nastavlja danas.

Vido Rađenović: Prolazim kroz teške trenutke, braniću se ćutanjem

Vido Rađenović kazao je sutkinji Pavličić da će se braniti ćutanjem, jer ovih dana, kako je rekao, prolazi kroz te ške trenutke u svom životu.

“Otac mi je bolestan, loše se osjećam i nisam spreman da iznesem odbranu. Ali ne želim da opstruiram postupak i ne tražim odlaganje glavnog pretresa. Braniću se ćutanjem i odgovaraću samo na pitanja svog branioca. O odbrani koju sam u istrazi dao tužiocu, daću svoj osvrt”, naveo je okrivljeni.

Tičić: Ne znam zbog čega sam optužen

Aleksandar Tičić rekao je da ne razumije zašto je optužen, jer je rješenjem tadašnjeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače - imenovan za presjednika Komisije koja je licitacijom prodala opštinsku zemlju na Košljunu.

"Na javni oglas za licitaciju javile su se tri firme. Početna cijena zemlje je bila 1.359.500 eura. Kada su se otvorile ponude, rekao sam da punuđač mora dati 20.000 eura više od početne. Firme 'Luzitanos' I 'Sani Estates' ponudile su 1.379.500 i 1.399.500 eura, a 'SP Luna' 1.419.500 i tako pobijedila na licitaciji. Nikada se ni sa jednim učesnikom licitacije nijesam sastao, pa ni sa Vidom Rađenovićem. Nikome nijesam dao upustva i koliko će ko da licitira”, kazao je Tičić.

“Možda je ulazio u moju kancelariju i slao faks”

Na pitanje sutkinje - čime je to Vido Rađenović garantovao da će vratiti kredit Prvoj banci, Lazar Rađenović je kazao da je Opština tada imala oko 5-6 miliona eura depozita kod Prve banke i da su zarađivali od oročenih sredstava.

"Nisam znao da su 1,4 miliona eura odobrenih za SP Luna, namjenski oročena sredstva Opštine. Prvi put sam ugovor o korišćenju namjenskog depozita vidio decembra 2013. kada se tužilac interesovao za slučaj. Vido mi se obratio nakon licitacije i poznato mi je da je dobio kredit, jer mi je to rekao. Nisam ga pitao kako je dobio kredit, a ne znam šta je dao kao obezbjeđenje kredita. Tvrdim da nisam poslao zahtjev da Vido dobije kredit. Mogao je Vido da dođe u moju kancelariju i zamoli sekretaricu da pošalje faks ”.

"Sa Kuljačom sam razgovarao u decembru 2013. u budvanskom lokalu, a bio je prisutan i Svetozar Marović. Pokazao sam Kuljači dva ugovora o namjenskom depozitu od kojih je jedan bio za Košljun, koji garantuje vraćanje kredita SP Luna. Rekao sam da je on to potpisao. Odgovorio je da ne m ože da se sjeti. Ne znam koji je bio motiv da Opština Budva da Vidu garanciju da vrati kredit. Ja mu ne bih dao garanciju. Nikada ja nisam potpisao garanciju za privatni kredit”.