Prosinečki želi na klupu BiH

1 komentar(a)
PROSINEČKI, Foto: FK Crvena zvezda
18.11.2014. 11:42h

Legendarni hrvatski fudbaler Robert Prosinečki rado bi sjeo na klupu Bosne i Hercegovine, umjesto smijenjenog Safeta Sušića.

"Otvoren sam za razgovore s čelnicima Saveza. BiH ima potencijal i ne treba odustati od nastojanja da izbori plasmana na EP u Francuskoj", kazao je Prosinečki za "Dnevni Avaz".

Popularni "Veliki Žuti" bio je na korak od preuzimanja reprezentacije Azerbejdžana, umjesto smijenjenog Bertija Vogtsa, ali su se stvari izjalovile u posljednji tren. Prosinečki je u trenerskoj karijeri vodio Crvenu zvezdu i Kajzerispor, a bio je jedan od asistenata Slavenu Biliću na klupi reprezentacije Hrvatske.

Safet Sušić dobio je juče otkaz nakon katastrofalnih rezultata "zmajeva" na početku kvalifikacionog ciklusa - poraza od Kipra u Zenici i Izralea u Haifi, te remija sa Velsom u gostima i Belgijom kod kuće.

Iako kvalifikacije nisu ni na pola, BiH ima samo matematičke izglede da osvoji jedno od prva tri mjesta u grupi.

Sušić nije želio da da ostavku po povratku iz Izraela, ali je Izvršni odbor Saveza BiH presjekao po kratkom postupku.

"Sušić otjeran", bez milosti je poručio "Dnevni avaz" na naslovnoj strani, dok "Oslobođenje" nešto odmjerenije konstatuje da je donijeta jednoglasna odluka o smjeni.

"Nadam se da se neće pogriješiti u izboru mog nasljednika, jer još možemo na EP", rekao je Sušić nakon smjene.

"Ako osvojimo 16 od mogućih 18 bodova, idemo na EP. Biće teško, ali vrijedi pokušati", dodao je bivši selektor.

To znači da BiH mora da pobjedi Izreal i Vels kod kuće, zatim Kipar u gostima, da osvoji bod protiv Belgije u Briselu uz već uračunate pobjede protiv Andore i kući i na strani.

To možda i nije nemoguća misija za Sušićevog nasljednika, a osim Prosinečkog spominju se Blaž Slišković, Faruk Hadžibegić, Mehmed Baždarević i Amar Osim.

Vahid Halilhodžić i Dušan Bajević navodno su već u startu odbacili mogućnost da vode BiH.