Udruženje Roditelji: Napraviti plan hitnih mjera za sva porodilišta

Iz ovog udruženja dadaju da su svjesni da je neophodno ispitati i ljudsku i krivičnu odgovornost svih koji su doveli do ove tragedije, ali i toga da se situacija neće ubuduće promjeniti ako se svi ne založimo u ovom trenutku

0 komentar(a)
18.11.2014. 14:39h

Povodom tragedije koja se dogodila nakon infekcije pet beba u bjelopoljskom porodilištu, i tragičnog gubitka jednog života, Udruženje Roditelji se obraća svim akterima za koje smatraju da moraju biti uključeni u hitno rješavanje ove situacije.

"Pozivamo sve predstavnike državnih institucija, NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave zdravstvenom zaštitom i zaštitom djece, da zajedničkim snagama krenemo u hvatanje u koštac sa svim negativnim pojavama u crnogorskim porodilištima, da uradimo analizu najprioritetnijih oblasti za djelovanje u domenu zdravstvene zaštite majke i bebe na osnovu nje, donesemo plan akcije za unapređivanje tih oblasti i nadzor nad implementacijom utvrđenih aktivnosti.Dokument koji je odlična osnova za uvođenje promjena u sistem zdravstvene zaštite majke i djeteta već postoji, to je UNICEF-ova Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majke i novorođenčeta, koja sadrži preporuke za dalje djelovanje", saopšteno je iz udruženja Roditelji.

Iz ovog udruženja dadaju da su svjesni da je neophodno ispitati i ljudsku i krivičnu odgovornost svih koji su doveli do ove tragedije, ali i toga da se situacija neće ubuduće promjeniti ako se svi ne založimo u ovom trenutku.

"Ništa ne možemo sami i samo zajedničkom akcijom svih gorepomenutih može doći do prave promjene na bolje. Svjesni smo nezavisne materijalne situacije, ali smatramo da materijalna sredstva nisu potrebna da bi se pozabavili pitanjima higijene u bolnicama, i odnosa osoblja prema pacijentima, ali i prema javnosti uopšte, jer je nemali broj puta javno ukazivano na nezadovoljstvo porodilja tretmanom u crnogorskim porodilištima, koje je često bivalo okarakterisano kao pretjerivanje", navodi se u saopštenju.

U Udruženju Roditelji kažu i da su svjesni i da moraju postojati mehanizmi kojima bi se stalo na put samovolji i bahatom ponašanju prema najvažnijim osobama u ovom društvu i da se moraju oni staviti u funkciju što prije.

"Zato predlažemo da se hitno oformi tim stručnjaka koji će se detaljno upoznati sa UNICEF-ovom analizom stanja, koji će obići sva porodlišta i napraviti plan hitnih mjera koje će početi da se sprovode odmah. Predlažemo i pojačani nadzor i kontrolu porodlišta i odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo kao i neonatologije ali ne samo u narednom periodu ili neposredno nakon dešavanja u Bijelom Polju, nego i u ubuduće, u kontinuitetu.Takođe smatramo važnim da se u toku razmatranja budžeta za narednu godinu, koje predstoji u parlamentu, kao jedan od najvažnijih prioriteta uvrsti obezbjeđivanje potrebne opreme i sredstava za adaptaciju odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i neonatologije u svim crnogorskim porodilištima", ističe se u saopštenju.

UNICEF: Kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece često ispod standarda

UNICEF žali zbog nedavne smrti jedne bebe iz bjelopoljskog porodilišta.

"Duboko smo zabrinuti i nadamo se da će ostale bebe biti dobro i da se ovakvi slučajevi neće ponoviti u budućnosti. Nastavljamo da podsjećamo sve zainteresovane da iako je postignut napredak u reformi zdravstvenog sistema u Crnoj Gori, ubrzanje njegove transformacije u skladu sa međunarodnim standardima predstavlja i dalje hitan prioritet", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Iz ove organizacije dodaju da su iz tog razloga, UNICEF i Ministarstvo zdravlja zajedno sproveli ocjenu bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori.

"Zajednički zaključak UNICEF-a i Ministarstva zdravlja iz ove studije, sprovedene po međunarodnim standardima propisanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije, je da je kvalitet njege majki, novorođenčadi i djece često ispod standarda.", kazali su iz UNICEF-a.

"UNICEF je spreman da podrži dalje napore da se sprovedu preporuke iz ove studije kako bi pravo na život i zdravlje svake majke i bebe u Crnoj Gori bilo ostvareno" zaključuje šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Galerija

Unicef FOTO: Shutterstock