Mladi iz regiona ujedinjeni protiv nezaposlenosti: Deklaraciju će predstaviti vladama

Konferenciji u Beogradu koju je organizovao Forum mladih Igmanske inicijative uz podršku fondacije Fridrih Ebert prisustvovalo je više od 60 aktivista iz nevladinog sektora, predstavnika relevantnih institucija, novinara i podmladaka političkih stranaka iz zemalja Dejtonskog četvorougla

65 pregleda0 komentar(a)
17.11.2014. 15:49h

Proteklog vikenda u Beogradu održan je drugi Forum nove regionalne politike i evropskih integracija na temu "Problem nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji - rješenje po uzoru na nordijski model saradnje".

Konferenciji u Beogradu koju je organizovao Forum mladih Igmanske inicijative uz podršku fondacije Fridrih Ebert prisustvovalo je više od 60 aktivista iz nevladinog sektora, predstavnika relevantnih institucija, novinara i podmladaka političkih stranaka iz zemalja Dejtonskog četvorougla (Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska).

"Mlade sa prostora Dejtonskog četvorugla pored nekadašnje zajedničke države, spajaju i slični životni problemi. Visoka stopa nezaposlenosti, loš obrazovni sistem koji je neprilagođen potrebama trišta rada, slaba mobilnost samo su neki od brojnih problema sa kojima se mladi ljudi sa ovih prostora suočavaju", saopšteno je iz Foruma mladih Igmanske inicijative.

Mladi su sa druge strane nerijetko okrivljeni da su suviše pasivni i nedovoljno zainteresovani da preuzmu aktivno učešće u procesima donošenja odluka.

"Da nije sve toliko tmurno pokazala je ova konferencija. Mladi iz regiona su zajedničkim snagama, kroz panel diskusije i radionice, radili na formulisanju seta preporuka u vezi sa smanjenjem nezaposlenosti mladih u regionu i pripremili deklaraciju koja će u narednom periodu biti predstavljena vladama sve četiri zemlje", navodi se u saopštenju.

Galerija