Ukrajina će morati da kupuje ugalj od Rusije

95 pregleda1 komentar(a)
Ugalj, Foto: AP
13.11.2014. 08:37h

Ukrajina će tokom zime morati da kupuje ugalj od Rusije, saopštio je ukrajinski ministar energetike, Juri Prodan.

Sukob između profederalnih i ukrajinskih snaga na istoku te zemlje omeo je dostavu uglja termoelektranama, koje obezbjeđuju oko 40 odsto električne energije, a zalihe su na kritično niskom nivou pred predstojeću zimu, prenosi Biznis.ba.

"Nemamo drugu mogućnost sem da se okrenemo ruskim proizvođačima i da pokušamo da tamo otkupimo ugalj", rekao je Prodan na sjednici Vlade.

Početkom godine, ukrajinska Vlada potpisala je ugovor o uvozu milion tona uglja iz Južnoafričke Republike i do sada je dobila tri isporuke. Dobavljač je ove sedmice odbio dostavu usljed optužbi u ukrajinskim medijima o postojanju neregularnosti u ugovoru.

Prodan je negirao optužbe objavljene u medijima, navodeći da je dogovorena cijena na tržišnom nivou.

Međutim, on je naveo da će drugi strani trgovci najvjerovatnije odbaciti saradnju sa Ukrajinom iz bojazni da će biti problema u realizaciji ugovora.

"Situacija nije jednostavna i postoji opasnost da nećemo moći da prođemo kroz zimski period. Nastavljamo sa pokušajima pronalaženja alternativnih puteva za dostavu uglja, ali druge kompanije ne gledaju blagonaklono na nas", dodao je Prodan.