Pohvale za unaprjeđenje ljudskih prava

Savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava, Jovan Kojičić, učestvovao je danas na 13. sastanku LGBT Focal Point mreže predstavnika evropskih vlada

61 pregleda1 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
10.11.2014. 18:38h

Predstavnici 16 država članica LGBT Focal Point mreže pozdravili su napore Crne Gore na unapređenju i zaštiti ljudskih prava i sloboda, posebno značajnu ulogu Vlade u kreiranju najboljih modela i praksi u borbi protiv diskriminacije.

Savjetnik predsjednika Vlade za ljudska prava, Jovan Kojičić, učestvovao je danas na 13. sastanku LGBT Focal Point mreže predstavnika evropskih vlada.

Predstavnici evropskih vlada i međunarodnih organizacija predstavili su realizovane aktivnosti na unapređenju prava i položaja LGBT populacije u prethodnom periodu, kao i ključne aktivnosti i izazove u politikama evropskih država u oblasti unapređenja zakonskog i društvenog okvira za LGBT osobe.

“Učesnici skupa su pozdravili napore Crne Gore na unapređenju i zaštiti ljudskih prava i sloboda. Posebno je pohvaljena prezentacija najboljih praksi i značajna uloga Vlade u kreiranju najboljih modela i praksi u borbi protiv diskriminacije”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, na sastanku je poseban osvrt dat na uključivanje lokalnih vlasti u borbu protiv diskriminacije LGBT osoba.

Nakon izlaganja o situaciji i antidiskriminatornim strategijama lokalnih samouprava u Italiji, učesnici su tokom diskusije razgovarali o najboljim praksama zemalja, kao i "Duginim gradovima" - Rainbow City inicijativi za unapređenje kvaliteta života LGBT osoba na lokalnom nivou.

Jedna od tema skupa bila je posvećena i IDAHO Ministarskom Forumu.

“Savjetnik Kojičić imao je izlaganje i predstavio aktivnosti Crne Gore u vezi sa predsjedavanjem predstojećim IDAHO Ministarskim Forumom, koji će se održati u Crnoj Gori od 10 - 12. maja 2015. godine, na temu “Zločini iz mržnje i nasilje”, uz paralelno održavanje sastanaka evropske policijske LGBT mreže i međuvladinog sastanka LGBT mreže predstavnika evropskih vlada”, dodaje se u saopštenju.

U radu skupa, koji se održava u Ministarstvu vanjskih poslova Italije u Rimu, učestvovali su predstavnici 16 zemalja članica Focal Point mreže.

U radu su učestvovali i posmatrači iz Savjeta Evrope, Evropske komisije, Agencije za temeljna prava EU, Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, Evropske LGBT policijske mreze i Rainbow city mreže.