Rama: Posjeta Srbiji novi je početak za Balkan

9 komentar(a)
Edi Rama, Foto: Reuters
05.11.2014. 11:04h

Predstojeća posjeta Srbiji je novi početak za cio Balkan, poručio je u uoči predstojeće posjete Beogradu premijer Albanije Edi Rama.

Prvi albanski premijer koji će nakon višše decenija doputovati u zvaničnu posjetu Srbiji čvrsto vjeruje u novi početak za Balkan, ali dodaje da takav početak iziskuje liderstvo te novi i ujedinjeniji pristup.

"Ovo vrijeme iziskuje novi i ujedinjeniji pristup za jednu budućnost koja bi trebalo da bude bolja za sve našše narode, ostavljajući iza sebe sve ono iz proššlosti ššto nas je, ne samo sprečavalo da krenemo napred, već i izazvalo mnoge sukobe te donijelo mnoga krvoprolića, a koje bi trebalo da ostavimo proššlosti da zajedno ispišše novu istoriju o miru i regionalnoj saradnji", izjavio je Rama u razgovoru za agenciju Anadolija.

Komentarišući odnose u regionu, albanski premijer se osvrnuo na nedavno održžanu Konferenciju posvećenu Zapadnom Balkanu u Berlinu, a pod pokroviteljstvom njemačke vlade, ocijenivši taj skup kao istorijski za Balkan.

Ta je konferencija, kako kaže, u konkretnom smislu prikazala svijest i volju jedne moćne zemlje kao ššto je Njemačka, te njene kancelarke Angele Merkel, o potrebi Evrope za Balkanom.

"Danas, mi vjerujemo da je Balkan potreban Evropi, kao što je i Evropa potrebna Balkanu. Konferencija u Berlinu je otvorila novu stranicu i sada je na nama svima na Balkanu da, bez gubljenja vremena, ostvarimo na nove načine saradnju na mnogim poljima", kazao je Rama.

Istakavši da je Balkan područje koje je na početku svoje novije istorije bez konflikata među držžavama, Rama je ocijenio da istovremeno zemlje Balkana posjeduje veliki potencijal za ekonomski razvoj, pod uslovom da se taj potencijal posebno iskoristi kroz regionalnu saradnju.