Đukanović: Vlada se odriče dijela svoje zemlje

"Demonstriranje moći od strane Milanovića nas upućuje na to da Hrvatska ne želi čak ni da razgovara o ovom problemu i da je neke djelove Crne Gore već ucrtala kao svoje"

6 komentar(a)
Milutin Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
04.11.2014. 14:37h

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na vrlo precizan način i kroz jednu upozoravajuću poruku, otkrio kakav odnos Vlada Crne Gore ima prema svojoj teritoriji, ocijenio je poslanik Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

"Demonstriranje moći od strane Milanovića nas upućuje na to da Hrvatska ne želi čak ni da razgovara o ovom problemu i da je neke djelove Crne Gore već ucrtala kao svoje", kazao je on.

"Mi smo i u nekim aktuelnim slučajevima, kada su u pitanju istočne granice Crne Gore pa i Podgorica, tvrdili da je aktuelna vlast spremna na izdaju i da se zarad još uvijek nepoznatih razloga, odrekne djelova Crne Gore, a kroz slučaj Prevlake javnost može da se uvjeri da je to slučaj i sa drugim djelovima zemlje“, kazao je Đukanović.

Kako je kazao, da je vlada spremna da ustupi djelove Crne Gore Hrvatskoj govori nam i ponižavajući odgovor iz Vlade Zoranu Milanoviću i pominjanje Odluke o izmjeni Odluke o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika.

"Naime, donošenjem Odluke o izmjeni Odluke o određivanju blokova za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika, Vlada Crne Gore se praktično unaprijed odriče suvereniteta nad dijelom svoje teritorije. I ne samo to, na taj način odriče se i mogućih rezervi ugljovodonika na tom prostoru, jer upravo je taj blok kod Prevlake označen kao veoma perspektivan u smislu definisanja i moguće eksploatacije bilansnih rezervi ugljovodonika. Ukoliko, zaista, razlog za takvu odluku leži u obrazloženju „preciznijeg prilagođavanja i usklađivanja sa Protokolom o privremenom režimu uz južnu granicu iz 2002. godine'', onda jedino može da se konstatuje da ova Vlada Crne Gore nikad nije imala želju da se i konačno izbori i potvrdi suverenitet nad tim prostorom. Pravo pitanje je zašto, zbog čega ili zbog koga se Vlada tako ponizno i jadno predstavlja“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada ni najmanje nije zainteresovana za ono što je Crnoj Gori najdragocjenije, a to je prostor.

"Pa još, ako se dokaže da su u strukturama tog i takvog prostora generisane značajne komercijalne rezerve ugljovodonika, onda se neminovno moraju otvoriti mnoga pitanja. Od onih da je u pitanju krajnja poniznost i marionetski status, preko pukog neznanja i nesposobnosti, pa do pitanja koja tretiraju mogućnost zakulisnih radnji vezanih za sumnjivi „azerbejdžanski“ TAP-JAP gasovod. A možda je tek samo u pitanju najobičnija izdaja interesa sopstvenog naroda, zbog nekih, tako trivijalnih razloga, kao što je napr. čista korupcija. Ovakva odluka je još „čudnija“ i zbog toga, jer je hrvatska strana prije godinu dana izrazila spremnost za zajedničko istraživanje ležišta ugljovodonika sa Crnom Gorom, upravo na tom bloku, jer Privremeni Protokol ne predviđa i ne daje nikom „preče“ pravo“, naglasio je Đukanović.

Neposredno vrijeme pred nama će pokazati prave razloge ovakvog javnog pokazivanja nemoći jedne Vlade u odustajanju od zaštite elementarnih interesa sopstvenog naroda, kazao je poslanik DF-a.

"Crnogorska vlast se vara ako misli da će ostati skriveni njeni motivi zbog kojih ćuti o pretenzijama na teritoriju Crne Gore, kao što je to nedavno bio slučaj sa zahtjevima albanskih intelektualaca i političara, i motivi zbog kojih se ta teritorija jednostavno ustupa drugome, ovoga puta Hrvatskoj“, zaključio je Đukanović.