Odbijen zahtjev da se Vučiniću skine imunitet

Radnici Metalca su se okupili ispred zgrade Skupštine, u znak podrške Vučiniću.

0 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Arhiva "Vijesti"
29.10.2014. 19:39h

Administrativni odbor odbio je zahtjev da se odobri krivično gonjenje poslanika Demokratskog fronta Janka Vučinića. Konačnu riječ će dati poslanici na plenarnoj sjednici.

Za oduzimanje imuniteta Vučiniću glasalo je pet poslanika DPS-a, poslanik Bošnjačke stranke je bio uzdržan, dok su ostale partije bile protiv.

Radnici Metalca su se okupili ispred zgrade Skupštine, u znak podrške Vučiniću.

Zbog podrške koju je pružio radnicima nikšićkog “metalca”, čiji je štrajk glađu Vlada ignorisala, Vučinić je zaradio krivičnu prijavu, ali on ne može biti gonjen jer ga štiti imunitet. Zato je tužilaštvo tražilo od Skupštine da mu ga oduzme.

Prema informacijama “Vijesti” jedino poslanici DPS-a smatraju da Vučiniću treba skinuti imunitet jer je “jurišao na Vladu”, ali juče nijesu bili voljni da to i zvanično kažu.

Odbor ima 13 članova, a DPS ima pet poslanika. Za odluku je potrebno da je podrže sedmoro poslanika, ali se poslanici SNP-a, DF-a, SDP-a, Pozitivna i Bošnjačka stranka protive oduzimanja imuniteta.

Niko od poslanika iz tih stranaka juče nije potvrdio da će podržati stav DPS-a. Jedni hvale tužilaštvo da je dobro što je počelo da radi, ali kažu da krene od ratnih zločina, dok drugi imaju razumjevanja za Vučinića.

“Glasaću protiv, kao što sam i rekao prošli put, tražeći od kolega da se ne odlaže izjašnjavanje na Odboru,” rekao je Aleksandar Damjanović (SNP). Prema Krivičnom zakoniku poslaniku DF-a prijeti zatvorska kazna do tri godine.

“Onaj ko druge poziva na otpor ili na neposlušnost prema zakonitim odlukama ili mjerama državnih organa ili prema službenom licu u vršenju službene radnje, kazniće se zatvorom do tri godine”, piše u KZ.

Vučinić je rekao “Vijestima” da je htio da pomogne radnicima da uđu u Vladu i da prekine njihovo mučenje.

“Premijer je rekao da ih nije primijetio iako je gledao sa prozora kako leže ispred zgrade. Smatram da sam ispravno uradio jer sam sa ostalim radnicima spriječio te ljude da sebi oduzmu život. Nakon toga počeo je da se rješava njihov problem. Moja poslanička funkcija ne vrijedi da je neko od njih umro,”rekao je Vučinić.

Šabovića sačuvali od tužioca

U skorijoj prošlosti, Administrativni odbor je 2010. odobrio krivično gonjenje poslanika DPS-a Đorđa Pinjatića, koji je bio optužen u predmetu “Zavala”. Parlament je zatim potvrdio taj stav, a DPS je rekao kako vjeruje da je njihov kolega nevin ali da su glasali za ukidanje imuniteta jer je Pinjatić to tražio. Nekoliko godina ranije poslanici nijesu odobrili krivično gonjenje poslanika DPS-a Husnije Šabovića.

Optužnicom specijalnog tužioca za organizovani kriminal on je bio optužen da je zloupotrijebio položaj i bio dio lanca krađe šumske građe. Svi ostali optuženi u tom predmetu su osuđeni, dok je Šabović bio pošteđen gonjenja iako je tužilaštvo slalo urgenciju parlamentu.

Vučinić je rekao “Vijestima” da se neće skrivati iza imuniteta: “Spreman sam da snosim posljedice. Prijetila je opasnost da neko od tih ljudi izgubi život, a moj cilj je bio da Štrajkački odbor nekako dođe do prilike da razgovara sa Vladom.”