Da se zna šta i po kojoj cijeni kupuje

Trgovci moraju navesti i koliko košta svaki komad u pakovanju, kao i kolika je cijena za kilogram ili litar tog proizvoda

61 pregleda5 komentar(a)
zaštita potrošača, Foto: Shutterstock
27.10.2014. 07:01h

Sve trgovačke radnje čija je površina veća od 30 metara kvadratnih moraju za određene grupe prehrambenih i neprehrambenih proizvoda da istaknu cijenu po jedinici mjere kako bi potrošači mogli da lakše uporede cijene prije odluke o kupovini.

To, na primjer znači, da za dječje pelene moraju istaći cijenu po jednom komadu, na pakovanju svježeg mesa od 300 grama uz tu cijenu moraju istaći i cijenu po kilogramu...

U novi zakon o zaštiti potrošača koji se primjenjuje od 22. jula ove godine uvrštena je evropska direktiva o isticanju cijena proizvoda kako bi se, pored osnovnog prava na informisanje, omogućilo i ostvarivanje jednog od osnovnih prinicipa zaštite potrošača da mogu lako uporediti cijene. Pravilnik koji bliže uređuje to pitanje počeo je da se primjenjuje 11. oktobra.

Obmana je ako proizvod ima nižu cijenu a nije navedeno da ima manje komada ili manju težinu

“Cijena za jedinicu mjere je konačna cijena u eurima, za jedan kilogram, litar, metar, kvadratni metar, kubni metar ili neka druga jedinica količine, a koja uključuje porez na dodatnu vrijednost, druge poreze i dažbine po jedinici mjere”, objasnio je “Vijestima” generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije Jovo Rabrenović.

Cijena za jedinicu mjere mora biti istaknuta na prodajnom mjestu i to za hranu i hranu za životinje, deterdžente, dječje pelene, boje i lakove ( izuzev slikarskih boja), ulja i tečnosti za motore i motorna vozila, destilovanu vodu, proizvode za njegu lica i tijela, za pranje i čišćenje lica i tijela, za pranje i njegu kose, kao i za pranje, čišćenje i njegu zuba i usne šupljine.

“Isticanjem cijene po jedinici mjere trgovački lanci potrošačima mogu olakšati prepoznavanje i odabir najpovoljnijih proizvoda. To je i način da se potrošačima omogući sigurnost pri izboru najpovoljnijeg proizvoda i adekvatnija uporedba između različitih brendova”, pojasnio je Rabrenović.

Kako je dodao, često može izgledati da određeni proizvod ima nižu cijenu, ali ako je riječ o manjem broju jedinica u pakovanju u odnosu na isti tip proizvoda drugog brenda onda je riječ o prividnoj ili obmanjujućoj povoljnosti.

“Sličan primjer je i kod proizvoda istih proizvođača čiji se pojedini brendovi pakuju u različitim težinama od recimo 70 grama ili 100 grama. Potrošač u postupku odabira brenda uzme onaj koji mu se po težini učini prihvatljivijim, odnosno isplativijim, a u stvarnom realnom odmjeru je nepovoljan i ne donosi uštedu. Zbog toga je informacija o cijeni jedinice mjere od ključnog značaja za kupce, jer im ona ukazuje na stvarnu povoljnost određenog proizvoda i olakšava cjenovno poređenje između različitih brendova”, istakao je Rabrenović.

Trgovci čiji je prostor manji od 30 kvadrata oslobođeni su obaveze, što je i evropska praksa, jer bi im to predstavljalo preveliki teret.

Proizvodi koji su izuzeti

Proizvodi za koje pored prodajne cijene, ne treba isticati cijenu po jedinici mjere su jaja, voće i povrće koje se prodaje po komadu ili u svežnju, kolači, sladoled i šlag, mlijeko, duvani za žvakanje, proizvodi prije isteka roka upotrebe, vina i druga alkoholna pića s geografskim porijeklom, parfemi, kozmetika, poslastice za kućne ljubimce, proizvodi mase manje od 50 grama ili zapremine manje od 50 mililitara, alkoholna pića u pakovanjima do 100 ml, vina koja se prodaju u flašama od 750 ml, proizvodi koji se prodaju putem automata za prodaju ili kao poklon paketi i kompleti...

Potrošač mora biti u prilici da jednostavno i jasno ocijeni koji je proizvod jeftiniji

Međunarodni ekspert za zaštitu potrošača Zvezdan Čađenović kazao je da je donošenjem pravilnika o isticanju cijena, pravni okvir u toj oblasti u potpunosti zaokružen.

“Treba naglasiti da je za potrošače važno da pojednako budu informisani i o konačnoj maloprodajnoj cijeni i cijeni po jedinici mjere koje trgovci moraju istovremeno istaći. Jedino se na taj način omogućava potrošačima da lako i na najednostavniji način ocijene i uporede cijene proizvode i valjano donesu odluku o konačnom izboru”, kazao je Čađenović.

Trgovci čiji je prostor manji od 30 kvadrata oslobođeni su obaveze

On je objasnio da vrijednost informisanosti o cijeni po jedinici mjere nije samo lako upoređivanje cijena između iste grupe proizvoda različitih proizvođača, već lako upoređivanje cijene istog proizvoda istog proizvođača kada se on nudi u različitim mjernim jedinica (ulje od dva litra, jednog litra i pola litra ili pelene u pakovanju od 50 komada, 70 komada ili 98 komada).

“Treba ukazati da kod određene grupe proizvoda kupovina većeg pakovanja istog proizvođača uvijek ne donosi cjenovnu povoljnost, a konačna odluka je nekada bila kompleksnija zbog prisustva i drugih elemenata „kupoprodajne matematike“ (popusti, akcije, rokovi trajanja...)”, kazao je Čađenović, dodajući da novi zakon obezbjeđuje visok stepen informisanosti i najjednostavniji način upoređenja cijena.

On tvrdi da isticanje cijene po jedinici mjere za proizvode koji se prodaju po masi (kilogram ili gram), zapremini tečnosti (litar ili mililitar), broju (komad) ostavlja malo prostora za moguće zloupotrebe, a sa druge strane garantuje zdravu konkurenciju između samih trgovaca i proizvoda.

Čađenović je kazao da pravilnik kojim se uređuju cijene po jedinici mjere u odnosu na zemlje okruženja čini značajan iskorak.