Zbog zatvorene granice, Palestinci odložili mirovne pregovore

Egipatske vlasti uvele su prije dva dana vanredno stanje na sjeveru zemlje posle ubistva 33 vojnika u dva napada na kontrolne punktove kod granice s Pojasom Gaze

80 pregleda0 komentar(a)
Pojas Gaze, Foto: Beta/AP
26.10.2014. 18:41h

Palestinski zvaničnici saopštili su danas da odlažu posredne pregovore s Izraelcima planirane sjutra u Kairu, zbog zatvaranja granice između Pojasa Gaze i Egipta, posle dva napada na Sinajskom poluostrvu.

Egipat je danas potvrdio da odlaže pregovore u Kairu o učvršćenju prekida vatre u Pojasa Gaze, nakon što je zatvorio svoju granicu sa tom palestinskom enklavom, u odgovoru na smrtonosni napad na Sinaju.

Jedan visoki egipatski diplomata rekao je da su zbog "vanrednog stanja na graničnom području između Egipta i Gaze" i zatvaranja graničnog prelaza Rafa prema pojasu Gaze indirektni pregovori između Izraela i palestinskih frakcija, planirani za sljedeću nedelju, odloženi. On nije najavio novi datum nastavka pregovora.

Nijedan datum nije određen za nastavak pregovora o nastavku prekida vatre koji je stupio na snagu prije tačno dva mjeseca u Gazi posle 50-dnevnog sukoba Izraela i palestinskog radikalnog pokreta Hamas. U tom sukobu poginulo je 2.200 Palestinaca i više od 70 Izraelaca.

Predstavnik Hamasa Halil el Haja izjavio je da je odluka o odlaganju pregovora donijeta pošto neki članovi palestinske delegacije ne mogu da stignu do Kaira jer je zatvoren granični prelaz.

Šef palestinske delegacija Azam el Ahmed, koji je stigao u Kairo, rekao je da egipatske vlasti pregovaraju sa obje strane o odlaganju pregovora.

Pregovori su usredsređeni na očuvanje prekida vatre koji je stupio na snagu 26. avgusta nakon 50 dana rata u pojasu Gaze. Pregovori se takođe tiču otvaranja granica prema Egiptu i Izraelu.

Prekid vatre se ne narušava, a za obnovu Pojasa Gaze ključno je ublaženje ograničenja na uvoz građevinskog materijala, s obzirom da je desetine hiljada kuća uništeno ili ostećeno u sukobu. Izrael želi bezbjednosne aranžmane koji će osigurati da taj materijal ne koriste militanti Hamasa za obnovu tunela prokopanih ispod granice za napade na Izraelce, niti za proizvodnju raketa.

Egipatske vlasti uvele su prije dva dana vanredno stanje na sjeveru zemlje posle ubistva 33 vojnika u dva napada na kontrolne punktove kod granice s Pojasom Gaze.

Za napad nijedna organizacija nije preuzela odgovornost.

Odgovornost za slične napade preuzimaoo je Ansar Bajt al - Makdis najaktivniji među grupama džihadista na Sinaju. Egipat je ranije optuživao Hamas da pomaže islamističke naoružane organizacije na Sinaju, što je ta organizacija poricala.

Portparol Hamasa u pojasu Gaza rekao je da su hamasovci protiv prolivanja egipatske krvi i da toj zemlji žele bezbjednost i stabilnost. On je potvrdio da je Egipat informisao Hamas da se neće pregovorati, kako je planirano u ponedjeljak. Jedan izraelski zvaničnik rekao je da Izrael još nije obaviješten.