IA: Crnogorskim opštinama potrebna predstavništva u Briselu

Koordinatorka istraživanja u IA, Jovana Marović, kazala je da su ciljevi tih predstavništava i prezentovanje kulturnih i turističkih osobenosti, kao i povezivanja sa institucijama EU

2 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
25.10.2014. 14:03h

Crnogorskim opštinama neophodna su predstavništva u Briselu zbog promocije interesa, ekonomskog povezivanje i uspostavljanja komunikacije sa institucijama Evropske unije (EU), ocijenjeno je iz Instituta alternativa (IA).

Koordinatorka istraživanja u IA, Jovana Marović, kazala je da su ciljevi tih predstavništava i prezentovanje kulturnih i turističkih osobenosti, kao i povezivanja sa institucijama EU.

"Primarni cilj otvaranja predstavništava gradova i opština u Briselu je ekonomsko povezivanje i uspostavljanje kanala komunikacije", rekla je Marović agenciji MINA.

Ona je objasnila da bi predstavnik lokalnih samouprava u sjedištu evropskih institucija ostvarivao kontakte s inostranim investitorima, multi-nacionalnim kompanijama i organizacijama u cilju obezbjeđivanja finansijske podrške za važne projekte.

Marović je ocijenila da su, iako države imaju svoje misije u Briselu, predstavništva lokalnih uprava poželjna zbog boljeg artikulisanja njihovih specifičnih interesa.

"Zato je opravdano da svi gradovi koji mogu finansiraju predstavništvo i osnuju ga, budući da je to neminovnost procesa evropske integracije", rekla je Marović.

Ona je ukazala da veliki broj gradova zemalja EU ima odavno svoja predstavništva u Briselu, dok su država regiona odnedavno počele sa ovom praksom.

Marović smatra da bi jedna osoba mogla u Briselu predstavljati sve crnogorske opštine, ukoliko bi to bio predstavnik Zajednice opština.

"To bi bilo optimalno rješenje za početak, budući da otvaranje kancelarije/predstavništva zahtijeva značajne finansije. Dozvolu za rad je moguće dobiti samo ako se ispuni uslov da plata predstavnika bude više od 3.000 eura", navela je Marović.

Prema njenim riječima, drugo rješenje je regionalno predstavljanje crnogorskih opština.

"U tom slučaju bi tri predstavništva, sa po jednim predstavnikom u svakom od njih, zastupala interese sjevernog, centralnog i južnog regiona. Dakle, udruženo finansiranje predstavnika od nekoliko crnogorskih opština bi moglo biti održivo", zaključila je Marović.