Eurofond traži način da isplati akcionare

Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofonda, njih skoro 70 je podnijelo tužbe Privrednom sudu

1537 pregleda1 komentar(a)
Pokušaće da uklone terete sa nekretnina da bi ih prodali: Eurofond, Foto: Filip Roganović

Nadzorni odbor Zatvorenog investicionog fonda Eurofond zadužio je društvo koje upravlja tim fondom Euroinvest da iznađe način i finansijsko rješenje za isplatu nesaglasnih akcionara, a bord Euroinvesta je donio odluku da se pronađe zakonska mogućnost brisanja zabilježbi sa nekretnina, kako bi se omogućila njihova prodaja i time isplata akcionara.

To se vidi iz odgovora Komisije za tržište kapitala kojoj se početkom decembra obratila Crnogorska asocijacija malih akcionara (CAMA).

CAMA sa obratila regulatoru zahtjevom da, u hitnom roku, preduzme sve zakonske mjere da bi se spriječila, kako tvrde,„dalja nezakonita raspolaganja imovinom Eurofonda i zaštitila potraživanja nesaglasnih akcionara koja su potvrđena presudama Privrednog suda“.

Odgovarajući na pitanje CAMA o ulaganju Eurofonda, Komisija im je dostavila podatke o ulaganjima u Libertas ETI, isplati jednog nesaglasnog akcionara koji prema presudi potražuje 73.446 eura, kao i o prodaji nekretnina u vlasništvu fonda u Podgorici.

Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofonda, njih skoro 70 prvobitno je, prije nekoliko godina, tužilo Privrednom sudu fond i DZU Euroinvest, a jedan broj njih je, u međuvremenu, dobio pravosnažne presude.

Direktor CAMA Aleksandar Raspopović u obraćanju Komisiji je naveo da uprkos sudskim presudama, “menadžment Eurofonda nastavlja sa nedomaćinskim upravljanjem i svjesno i proračunato krši odredbe zakona sa isključivom namjerom da se osujeti naplata nesaglasnih akcionara i time izbjegne ispunjenje nesporne zakonske obaveze”, isplate novca nesaglasnim akcionarima.