Žižić: U osnovi svakog oboljenja stoji neka greška u ishrani

Odavno je poznata izreka "ma ko bio otac neke bolesti, nepravilna ishrana joj je majka"

85 pregleda6 komentar(a)
23.10.2014. 11:24h

Prim. doktor Ljiljana Žižić za čitaoce "Vijesti" pojašnjava kako nas balansirana ishrana štiti od bolesti, šta sve doprinosi zdravlju našeg tijela, a govori i o eko i organskoj ishrani...

Što podrazumijeva balanisirana ishrana i u kojoj mjeri nas štiti od bolesti?

Balansirana ili uravnotežena ishrana podrazumjeva prvenstveno raznovrsnu ishranu.To zna i da u dnevnom obroku treba da bude prisutna bar po jedna namirnica iz svake od sedam osnovnih grupa koje se slikovito predstavljaju piramidom ishrane, a piramidu ishrane čine žitarice, mlijeko i mliječni proizvodi,meso, riba i jaja, voće, povrće i , u jako malim količinama, slatkiši, masti i ulja.

Količine izabranih namirnica su uskladjene sa individualnim potrebama, a te su potrebe različite zavisno od pola i starosti organizma, zdravstvenog stanja i energetske potrošnje,odnosno fizičke aktivnosti.

Za dobro zdravlje se često pozivamo na latinsku maksimu 'U zdravom tijelu, zdrav duh'. Šta sve, zaista, doprinosi zdravlju našeg tijela?

Brojni su faktori koji doprinose o čuvanju zdravlja počevši od genetskih, preko faktora iz okoline, pa do navika koje jednim imenom zovemo zdravi stilovi života. Među njima navike u ishrani imaju veoma značajnu ulogu. Odavno je poznata izreka "ma ko bio otac neke bolesti, nepravilna ishrana joj je majka". I zaista, naučno je dokazano da u osnovi skoro svakog oboljenja stoji neka greška u ishrani.

U posljednje vrijeme se puno govori o eko i organskoj hrani, te da se treba kloniti genetski modifikovanih namirnica. Kakvo je Vaše mišljenje?

U potpunosti podržavam korišćenje organski proizvedene hrane u ishrani, a posebno u ishrani djece.Nijesam pristalica igranja sa prirodom kroz genetsku modifikaciju, a takođe smatram da se upotreba hemijskih preparata u proizvodnji i preradi hrane mora strogo kontrolisati.

Oktobar je Mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Što biste preporučili našim čitatetljkama?

Mjesec oktobar je i mjesec zdrave ishrane. Kada je ishrana u pitanju preporučila bih da češće koristimo u ishrani namirnice koje pripadaju protektivnoj hrani. U prvom redu to su integralna žita, nisko masni mliječni proizvodi, riba, svježe voće i povrće.U ovom periodu prednost dajem bundevi, mrkvi brokuli, naru, a umesto slatkiša preporučila bih orašaste plodove, ali u malim količinama.

Galerija

voće, povrće FOTO: Shutterstock, Shutterstock
Ljiljana Žižić FOTO: Luka Zeković, Luka Zeković

Galerija

voće, povrće FOTO: Shutterstock, Shutterstock
Ljiljana Žižić FOTO: Luka Zeković, Luka Zeković