Abazović: Vlast ima skrivene namjere da solana ne bude zaštićena

1733 pregleda4 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
28.01.2019. 18:52h

Lider URA Dritan Abazović kazao je da postoje skrivene namjere vlasti da ulcinjska solana ne bude zaštićena, kako bi prostor od 15 miliona kvadrata bio valorizovan po mjeri biznismena Veselina Barovića i predsjednika Mila Đukanovića.

"To je očigledno, jer se priča o zaštiti solane provlači već šest ili sedam godina, koliko i nema proizvodnje soli. Nekom nije u interesu da se solana zaštiti", kazao je Abazović na centralnoj javnoj raspravi o nacrtu predloga odluke o proglašenju spomenika prirode „Ulcinjska solana“, koja je održana danas u Ulcinju. Ocijenio je da je ulcinjska solana najveći korupcionaški slučaj u Crnoj Gori, „veći od svih aktuelnih afera“.

"Jer se radi o cifri od 250-300 miliona eura, koja je bila zamišljena kada je solana poslata u stečaj a kontrolni upravljački paket preuzeo Barović, blizak predsjedniku Đukanoviću. On je potom založio imovinu solane pod hipoteku za kredit kod Prve banke koja je bila u Đukanovićevom a sada u vlasništvu njegovog brata Aca. Svakom je jasno da je u pitanju organizovani kriminal sa državnim pečatom" kazao je Abazović Vijestima. On je optužio Ministarstvo održivog razvoja i turizma da se stavilo u službu ličnih interesa porodice Đukanović i njima povezanih lica.

Generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović negirala je tvrdnje Abazovića ističući da je cijeli proces vođen više nego transparentno.

"Ne stoji navodi o netransparentnosti ili bilo kakvim intencijama za oduglovačenjem. Studiju zaštite solane radili su evropski eksperti i ona sadrži sve što je neophodno", kazala je Vojinović.

I predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, na kraju javne rasprave, ocijenio je da je ministarstvo uradilo sve da predlog odluke što prije dođe na dnevni red lokalnog parlamenta.

"Vjerujem da ćemo odluku usvojiti polovinom marta na vanrednoj sjedenici SO i da postoji raspoloženje da ta odluka bude jednoglasna", kazao je Nrekić.

Poručio je da se imovinsko- pravni odnosi moraju riješiti što prije.

Na javnoj raspravi, primjedbe na nacrt odluke iznijeli su lovci a postavljena su pitanja i o biodeverzitetu, finansijskoj održivosti i pravima bivših radnika.

"Eksperti su nam u studiji zaštite predstavili tri varijante budućeg razvoja solane. One se razlikuju samo u tome kakav vid proizvodnje soli može biti zastupljen imajući u vidu konkurentnost tržišta i u kojem obimu. Sve tri opcije previđaju zaštitu solane na svih 1, 492 hektara", kazala je Vojinović. Ocijenila je da je javna rasprava pokazala da solana ima budućnost

Prema predlogu odluke, za upravljača spomenika prirode „Ulcinjska solana“, imenovaće se JP Nacionalni parkovi, najduže do 01.07.2020. Nakon toga, predviđeno je da Opština formira privredno društvo koje če upravljati solanom. Planirano je i formiranje Stručnog savjeta od devet čalnova, a predsjednika i jednog člana imenovaće lokalna vlast.