Dobit Apple-a porasla zahvaljujući prodaji iPhonea

Poslovni izvještaj pokazuje da je u proteklom kvartalu Apple prodao 39,3 miliona iPhone-a, što je 16 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period i više od 38 miliona koliko su očekivali analitičari

0 komentar(a)
iPhone 6, Foto: Reuters
21.10.2014. 07:50h

Čista dobit Apple-a dostigla je u trećem tromjesečju 8,47 milijardi dolara, 13 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, što se zahvaljuje rastu prodaje iPhonea.

Poslovni izvještaj pokazuje da je u proteklom kvartalu Apple prodao 39,3 miliona iPhone-a, što je 16 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period i više od 38 miliona koliko su očekivali analitičari.

To se najviše zahvaljuje snažnoj prodaji novih iPhone 6 modela, predstavljenih u septembru, prenosi SEEbiz.

Snažno je, 21 odsto na godišnjem nivou, porasla i prodaja Maca, pa je u proteklom tromjesečju prodato ukupno 5,5 miliona tih kompjutera.

Međutim, prodaja iPad tableta pala je treće tromjesečje zaredom. U proteklom kvartalu Apple je prodao 12,3 miliona iPada, što je 13 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i manje od očekivanih 13 miliona. To je posljedica povećanog pritiska jeftinijih modela temeljnih na Googleovom Android operacionom sistemu.

Prihodi najveće svjetske tehnološke kompanije po tržišnoj vrijednosti porasli su u trećem kvartalu 12,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 42,12 milijardi dolara, dok su analitičari očekivali oko 40 milijardi dolara.

Apple procjenjuje da će u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju ostvariti prihode između 63,5 i 66,5 milijardi USD, znatno više nego u uporednom periodu, jer očekuje snažnu prodaju novih modela iPhonea i iPada u predstojećoj prazničnoj sezoni.

Analitičari procjenjuju da će u predstojećoj prazničnoj potrošačkoj groznici prodaja elektroničkih uređaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) porasti 2,5 odsto na godišnjem nivou, na 33,8 milijardi dolara.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim rezultatima i daljim poslovnim smjernicama, cijena dionice Applea porasla je u ponedjeljak više od jedan odsto.