Razmjena vatre na granice dvije Koreje

Dvije Koreje su i dalje tehnički u stanju rata pošto je rat 1950-53. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom

0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Junžna Koreja, Foto: Shutterstock
19.10.2014. 15:08h

Pripadnici graničnih jedicina Južne i Sjeverne Koreje razmijenili su danas vatru, drugi put za manje od 10 dana, saopštila je južnokorejska vojska.

Do razmjene vatre je došlo pošto su vojnici Južne Korele emitovali upozorenje i ispalili pucnje upozorenja na oko 10 sjevernokorejskih vojnika koji su se približavali liniji demarkacije u Demilitarizovanoj zoni koja sječe Korejsko poluostrvo, navodi se u saopštenju južnokorejskog Generalštaba.

Vjeruje se da su sjevernokorejski vojnici ispalili dva pucnja na granični punkt Južne Koreje, a južnokorejski vojnici su pucali ka sjeveru, navodi se u saopštenju.

Južnokorejski bezbjednosni zvaničnici rekli su da su se sjevernokorejski vojnici vratili u svoju zemlju posle incidenta i dodali da nema izvještaja o povrijeđenim ili poginulim.

Pripadnici jedinice dvije zemlje su razmijenili vatru na granici i 10. oktobra pošto su južnokorejski aktivisti puštali balone s pamfletima protiv režima u Pjongjangu.

Sjeverna Koreja je upozorila da će preduzeti oštrije mjere ako se nastavi puštanje pamfleta, na šta su aktivisti odgovorili da neće ustuknuti pred prijetnjama Pjongjanga i poručili da će puštati još više pamfleta preko granice.

Dvije Koreje su i dalje tehnički u stanju rata pošto je rat 1950-53. završen primirjem, a ne mirovnim sporazumom.