Da bi isplatila zaostale plate, Opština Nikšić zadužiće se 900.000 eura

Pojedini službenici i namještenici su sudski pokrenuli naplatu pomenutih dugovanja, te se na taj način, piše u obrazloženju Krivokapića, povećavaju troškovi i stvaraju teškoće u funkcionisanju budžeta

50 pregleda0 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
18.10.2014. 19:22h

Na sjednici SO Nikšić, 30. oktobra, naći će se i tačka o kratkoročnom zaduženju Opštine od 900.000 eura radi izmirenja tri neizmirene plate za januar, februar i mart 2013. godine zaposlenima, koje se finansiraju iz budžeta Opštine.

Zaduživanje će se ostvariti kroz tri posebna ugovora, svaki čini po jednu trećinu dugovanja, odnosno jednu zaradu

„Nakon formiranja nove vlasti u Nikšiću u aprilu 2013. zaposlenima u Opštini i Javnim ustanova nijesu bile isplaćene četiri zarade. Od toga je isplaćena jedna zarada i redovno su isplaćivane plate od aprila 2013. do avgusta 2014. godine. I pored svega preduzimanog ne bi li se iz prihoda u 2013. i 2014. obezbijedila isplata svih zaostalih zarada nijesu stvoreni uslovi za to”, navodi se u obrazloženju predloga koji je potpisao sekretar Sekretarijata za finansije, razvoj i preduzetništvo Đoko Krivokapić.

Pojedini službenici i namještenici su sudski pokrenuli naplatu pomenutih dugovanja, te se na taj način, piše u obrazloženju Krivokapića, povećavaju troškovi i stvaraju teškoće u funkcionisanju budžeta.

Jedini zakonom propisani način da se obezbijedi novac i radnicima isplate zaostale zarade je, ističe sekretar Sekretarijata za finansije, kratkoročno zaduženje. Opština bi se zadužila kod Crnogorske komercijalne banke na period do godinu.

“Ukoliko bi se odjednom povukla ukupna sredstva kredita, prilivi u budžetu ne bi mogli obezbijediti uredno vraćanje anuiteta, zato je predloženo da se, zavisno od stanja, povlače sredstva za po jednu od ove tri neisplaćene zarade“, objasnio je Krivokapić.

Zakonom o finansiranju lokalne samouprave je propisano da Opština može uzimati kratkoročne zajmove radi zadovoljenja kratkoročnih potreba za likvidnošću, a ugovore o zaduživanju zaključuje predsjednik opštine.

Dugovanja Opštine Nikšić su preko 30 miliona eura.