Đoković i Karabatić - legende sa brojem 15

U istom danu, sportisti sličnog porijekla osvojili 15. grend slem titulu, odnosno 15. medalju na velikim takmičenjima

1443 pregleda2 komentar(a)
Istog dana do velikog uspjeha: Nikola Karabatić i Novak Đoković

Rođeni su u najvećoj republici nekadašnje SFRJ, na nešto preko 200 kilometara jedan od drugog, potiču iz srpsko-hrvatskih brakova, ali to nisu jedine stvari koje ih povezuju.

Naprotiv. Najviše od svega ih spaja nevjerovatan pobjednički mentalitet i uspjesi o kojima će se pričati dugo nakon što završe karijere...

Za jednog zna čitav svijet, jer se bavi jednim od najpopularnijih sportova, tenisom, za drugog je čuo svako ko je bar jednom u životu gledao rukomet.

Od nedjelje ih spaja i brojka 15, koja pokazuje koliko impresivne rezultate ostvaruju. Spaja ih i to što su se vratili iz teških situacija, prije nego što je iko očekivao.

Dovoljno je reći - Novak Đoković i Nikola Karabatić.

O 31-godišnjem Beograđaninu se sve zna. U nedjelju ujutro je u Melburnu osvojio 15. grend slem titulu, a odigrao je toliko dobro i nadmoćno protiv Rafaela Nadala, da se sve češće čuje i čita da je odigrao najbolji meč u istoriji tenisa.

Prepustiti svega osam gemova takvom velikanu, tj. 12. ukupno u polufinalu i finalu, tokom kojih je napravio svega 14 neiznuđenih grešaka, najbolje govori koliko je bio dominantan.

Zbog toga sada više nego realno djeluje da bi Nole mogao da postane prvi čovjek, tačno pola vijeka nakon Roda Lejvera, koji je osvojio sve četiri najveće titule u istoj godini. A rekord Rodžera Federera od 20 grend slem titula se čini više nego dostižnim...

Novak Đoković

„Što da ne”, odgovorio je Đoković, dan nakon osvajanja Australijan opena u tradicionalnom druženju sa novinarima u Kraljevskim botaničkim vrtovima, na pitanje može li da dostigne Federera.

„Osvojio sam ih tri zaredom, sada sam na 15, a preda mnom su samo dva rivala, Nadal i Federer. Imam tek 31 godinu, relativno sam mlad, ima vremena za mene”.

Prvi naredni cilj je osvajanje Rolan Garosa i ponavljanje uspjeha iz 2016. godine, kada je istovremeno bio vlasnik sve četiri najveće titule.

„Osvajanje titule na Rolan Garosu bilo je najveće olakšanje u mojoj karijeri. Mnogo godina sam igrao tamo pod velikim pritiskom da pobijedim. Ove godine će biti lakše u Parizu. Ne želim da zvučim arogantno, ali ako sam to već uradio jednom, zašto ne bih ponovo”?

Nole će odmarati do Mastersa u Indijen Velsu, koji se održava od 7. do 17. marta. Kako je lani ispao već u 2. kolu od Taroa Danijelea, moći će da uveća prednost na ATP listi, na kojoj od juče ima 10.955 bodova, čak 2.635 više od Nadala.

„Sada se vraćam u Evropu. Lijepa je Australija, ali dom je dom. Uskoro ću i sa porodicom u Beograd, gdje ću provesti nekoliko sedmica, malo sa braćom i roditeljima, mojim narodom i da tamo odradim pripreme za nastavak sezone. Sljedeći turnir mi je najvjerovatnije Masters u Indijen Velsu, tako da imam dovoljno vremena da se i opustim i spremim”, zaključio je Đoković u druženju sa novinarima.

A nekoliko sati nakon što je Nole rekordni sedmi put podigao „Norman Bruks trofej izazivača”, na drugom kraju planete je Karabatić kompletirao svoju bajku.

Nije osvojio 10. zlato, ali jeste 15. medalju u dresu Francuske, i to u drami koju kao da je pisao neki scenarista - Njemci su pri rezultatu 25:25 18 sekundi prije kraja krenuli u kontru, ali je Hendrik Pekeler izgubio loptu, a 34-godišnjak rođen u Nišu iz rekontre pobijedio sirenu i dao gol za trijumf u meču za 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj.

Tim pogotkom, po mnogima najbolji rukometaš svih vremena je postao najuspješniji takmičar u istoriji najvažnijih kolektivnih sportova.

Nikola Karabatić

Do sada je bio na vrhu za zemljakom Tjerijem Omejeom, a dvocifren broj medalja imaju još samo članovi dviju najdominantnijih rukometnih sila svojih vremena, Švedske i Francuske - najbolji rukometaš XX vijeka Magnus Vislander, Danijel Narsis, Mihael Gigu (po 13), Štafan Olson, Žerom Fernandes, Lik Abalo (po 12), Tomas Svenson (11), te Štefan Levgren i Sedrik Soraindo (po 10).

Koliki su podvig napravili velikani rukometa, najbolje govori podatak da su u najvažnijim kolektivnim sportovima do dvocifrenog broja odličja stigla još samo trojica košarkaša - Pau Gasol i Huan Karlos Navaro imaju po 11, a Vlade Divac 10.

Doduše, njegove su vrjednije, jer je polovina zlatnih, a legende španske košarke imaju četiri, odnosno tri.

I kao što je Đoković bio otpisan nakon mučenja sa povredama od sredine 2017. do početka 2018. godine, tako je i Karabatić bio prežaljen za tek završeni šampionat svijeta.

Operisao je čukalj na lijevoj nozi u oktobru i planirano je da se vrati na teren tek sredinom februara, ali je praktično bez treninga uskočio da pomogne „ekspertima”.

I zato je nagrađen 15. odličjem na tri najveća reprezentativna takmičenja, što je do sada u kolektivnim sportovima uspio samo srpski vaterpolista Filip Filipović.