Ne mare za mišljenje MUP-a: Najavili konkurs za zaposlene službenike

10 komentar(a)
Opština Rožaje, Foto: Arhiva Vijesti
16.10.2014. 15:41h

Vršilac dužnosti glavnog administratora u Rožajama Redžep Kurbardović tvrdi da je nova gradska vlast u skladu sa zakonom zaposlila 11 službenika i otpustila 14 kadrova DPS. To mišljenje se kosi sa zaključcima upravnih inspektora MUP-a koji su u oba slučaja utvrdili nepravilnosti i naredili njihovo otklanjanje.

Kurbardović je kazao da „izvor prava nije samo zakon“ već je ostavljena mogućnost da se neki odnosi definišu podzakonskim aktima.

"Predsjednik Opštine Ejup Nurković, kao izvršni organ, je donio odluku koja predviđa postavljanje v.d. do izbora starješina organa. U naredna dva dana planiramo raspisivanje konkursa za njihovo imenovanje“, rekao je Kurbardović koji je upitao zašto je Upravna inspekcija kontrolisala samo Rožaje. „Jeste li vi njih pitali kako su državni tužilac i direktor policije bili v.d. oko dvije godine? U Opštini Berane već pola godine sve starješine su v.d. pa to niko ne kontroliše“.

Iz MUPA-a su ranije kazali da je utvrđeno da odluke predsjednika Opštine Rožaje o imenovanju devet v.d. starješina organa lokalne uprave, stručnih i drugih službi nijesu donesene u skladu sa članom 53, 54 i 55 Zakona o državnim službenicima i namještenicima. Oni su pojasnili da su zbog toga 14 rješenja v.d. starješina organa lokalne uprave ništavna jer nijesu donesena u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku, odnosno da subjekat nadzora nije postupio u skladu sa ukazivanjem upravne inspekcije. Kurbardović tvrdi da Upravna inspekcija nije nadležna da utvrdi da li su otkazi radnicima bili zakoniti.

„Oni su samo konstatovali da smo mi otklonili nepravilnosti, na način na koji smo odlučili. Otpušteni radnici su uložili žalbe koje će razmatrati Komisija za žalbe. Nakon toga nezadovoljna stranka će imati pravo žalbe kod Upravnog suda“, rekao je Kurbardović.