Detroit Pistons: Kockice su tu, Van Gundy treba da ih posloži

U okviru "NBA rookie" bloga, NBA ekipe rangiraju Draško Milić, Branko Dujović, Marko Tufegdžić, Stevan Stanišić i Srdan Kosović. Na 20. mjestu se nalazi ekipa Detroit Pistons.

87 pregleda0 komentar(a)
13.10.2014. 11:44h

Sastav Detroit Pistons

PG: Brandon Jennings, D.J. Augustin, Will Bynum, Spencer Dinwiddie

SG: Jodie Meeks, Kentavious Caldwell-Pope

SF: Josh Smith, Caron Butler, Kyle Singler, Luigi Datome

PF: Greg Monroe, Jonas Jerebko, Cartier Martin, Tony Mitchell

C: Andre Drummond, Aaron Gray

Došli: D.J. Augustin (Chicago), Caron Butler (Oklahoma), Spencer Dinwiddie (Draft), Aaron Gray (Sacramento), Cartier Martin (Atlanta), Jodie Meeks (Los Angeles Lakers)

Otišli: Chauncey Billups (FA), Rodney Stuckey (Indiana), Charlie Villanueva (Dallas), Peyton Siva(Orlando)

Ključni podaci iz prošle sezone

Učinak: 29-53, četvrti u Centralnoj diviziji, 11. u Istočnoj konferenciji

101.0 poena po meču/104.7 primljenih koševa po meču

Lideri tima

Poeni: Josh Smith – 16.4 poena po meču

Skokovi: Andre Drummond – 13.2 skokova po meču

Asistencije: Brandon Jennings – 7.6 asistencije po utakmici

Ukradene lopte: Josh Smith – 1.4 ukradena lopta po utakmici

Blokade: Andre Drummond – 1.6 blokada po utakmici

Detroit je ekipa koje je pare prethodnih godina trošila nasumice, nagrađujući mediokritete basnoslovnim ciframa, i tako išla uporedo sa gradom u kom se nalazi. Sad je novi "gradonačelnik" tu, koji nije škrt na novac, ali ga daje samo onom ko zaslužuje. Vidjećemo koliko SVG može da uradi.

Marko: Mislim da bi ekipa iz grada motora mogla biti najprijatnije iznenađenje ovogodisnje lige, ako se iznenađenjem može nazvati ekipa koja u timu ima: Jenningsa, Monroea, Drummonda i Smitha.

U modernoj košarci je sve veći broj ekipa koje igraju sa "lažnim" četvorkama i peticama, međutim Detroit je prošle godine bio potpuna suprotnost tome. Igrali su sa čak 3 visoka igrača u petorci i to ih je najvjerovatnije i koštalo plej ofa. Stan Van Gundy očigledno zna šta radi i u pripremnim mečevima ova trojka (Smith, Monroe, Drummond) ne počinje mečeve zajedno. Spoljna linija je ojačana i DJ Augustinom koji ie imao sasvim pristojnu prošlu sezonu kao i Jodie Meeksom koji je bio jedna od perjanica Lejkersa prošle sezone.

Trebalo bi čudo da se desi da Pistonsi ne izbore doigravanje ove sezone. Neće to biti neka visoka pozicija, ali bi trebalo da se smjeste oko 7. pozicije na Istoku.

Branko: Još od legendarne generacije sa Billupsom, Hamiltonom, Princeom, dva Wallacea (Ben i Rasheed), Okurom i ostalima, Pistonsi se muče sa ekipom i identitetom. Titula te generacije 2004. godine, u finalu protiv favorizovanih Lakersa sa Shaqom, Kobeom, Paytonom i Maloneom, je možda dala previše kredita upravi koja iz godine u godinu povlači loše poteze. Preplaćivanje mediokriteta poput Bena Gordona i Charlija Villanueave im uopšte nije bilo strano u tom periodu. Prošla godina je trebalo da bude početak nove ere, početak povratka u uspješniju fazu, pogotovo kad na rosteru imaš dvojac mladih i perspektivnih visokih - Monroea i Drummonda.

Ali, Pistonsi ne bi biloi Pistonsi kad ne bi spalili novac na igrače poput Josh Smitha i Brandon Jenningsa. Dodavanje Smitha na roster nije problematično samo iz ugla capa, najveći problem je što se pravi gužva na pozicijama, što nisu mogli da riješe ni Cheeks ni Loyer. I tako smo prošle godine na njihovim utakmicama gledali ružnu košarku, nedostatak discipline i loš učinak. Instaliranje Smitha na trojku zajedno sa gorepomenutom dvojicom je možda bila i kruna svega.

Najbolji potez Pistonsa ove godine je što su vođenje tima prepustili Stan Van Gandyju, čiji poslednji angažman u Orlandu svi pamtimo. Stan je jedan od boljih trenera u ligi i to je glavni razlog da fanovi Pistonsa mogu nečemu da se nadaju. U nekim predsezonskim utakmicama smo već vidjeli da ne želi više da eksperimentiše sa tri visoka u startnoj petorci. Jedva čekam da vidim kako će to izgledati u sezoni i kakve će biti reakcije.

Pistonsi će juriti plejof, to je sigurno, a da nije Stan na klupi, tvrdio bih da nema šanse da do njega dođu. Interesantno će biti ispratiti početak njihove sezone.

Stevan: Da li će ova sezona biti početak treće faze Bad Boys-a? Važan preduslov za tako nešto je ispunjen- postavljen je Stan Van Gundy za trenera i direktora operacija. Stan je poznat po svom oštrom temperamentu i diktatorskom načinu vođenja ekipa i vjerovatno je da će uvesti red i izgraditi zadnjih sezona izgubljen identitet kluba. Tome u prilog ide i izjava pridošlice Caron Butler-a da je Stan pravi čovjek za Pistons-e jer nije tip trenera koji ce titrati umišljenim zvijezdama i zvijezdicama u svlačionici.

Draško: Prošlogodišnji potpis Smitha pored mladih Drummonda i Monroea je bio posljednji u nizu čudnih potez kojim je godinama Dumars upropaštavao potencijal ove ekipe - imaš 2 ekstra talenta koju su mogli narednih 10 godina da nose ekipu, a dovedeš za veliki novac igrača koji treba da dijeli minute s njima umjesto pojačanja na ostalim pozicijama. U skladu sa tim, ni trener se nije mnogo bolje snalazio pa je i pored nesumnjivog potencijala koji ekipa ima uglavnom služio za popravljanje procenta pobjeda ostalima u ligi.

Ni nova uprava koju kao menadžer i trener vodi Stan van Gundy nije za sad pokazala preveliku sposobnost da se bori za ključne igrače što je potvrdila situacija sa Monroeom s kojim nije napravljen dogovor, a nije ni „trejdovan“ dok je to bilo moguće, tako da može da odšeta bez problema na ljeto.

S druge strane, pojačani Meeksom, Augustinom i Butlerom teško da mogu ponavljati loše šuterske večeri kao prošle sezone, disciplina u igri će sigurno biti mnogo veća (o tome svjedoči i izjava Jeningsa da je morao po nalogu trenera da nabaci 10 kg kako bi bio sposoban za kvalitetniju igru u odbrani) što već obećava koju pobjedu više.

Bez sumnje imaju potencijal za playoff, ali da bi ga ostvarili treba mnogo stvari da se poklope – od napretka Drummonda, pronalaženja pravih uloga za Smitha i odlazećeg Monroea, pa do uklapanja spoljne linije u sistem koji novi trener forsira.

Srdan: Imate pleja koji nije spreman da igra odbranu i koji se od ruki sezone potpuno na isti način ponaša? Imate nadarenog atletu i jednog od najboljih defanzivaca lige koji može da igra trojku i četvorku, ali koji ne voli da radi ono u čemu je dobar, a skoro fetišistički se odnosi prema liniji za trojku? Dovedite Stana Van Gundya, čovjeka koji nije htio da popusti ni Dwightu Howardu, što ga je koštalo posla, a sam Orlando zna kako su se stvari nakon toga odvijale. Detroitovo ljeto je počelo dobro onda kada su riješili da su dosta bili zahvalni Dumarsu za sve što je tokom igračke karijere uradio, i da čovjek koji je izabrao Darka Miličića ispred Carmela Anthonya, jednostavno mora da ode.

Doveden je čovjek koji voli šutere, ali ne i glupe šuteve. Zato je Meeks dobio mastan ugovor, a Smith će grijati klupu bude li po navici ispaljivao trojke iz ćoška u 5. sekundi napada. Singler, Jerebko i oživljeni Augustin će biti vrijedna stvar u rukama sjajnog trenera, a priliku za razvoj će imati i Caldwell-Pope, kada se vrati nakon povrede iz predsezone. Drummond neodoljivo podsjeća na Howarda, pa možda i ne čudi odluka SVG-a da Monroea olako pusti da na ljeto postane slobodan agent, jer ima u vidu neku četvorku koja zna da šutira i razvuče reket, kao što je to nekad u Orlandu radio Ryan Anderson. Siguran sam da će Smith dići ruku da on to može, ali imao je vremena da se dokaže, i dokazao je samo da je na momente čak i neuračunljiv.

O projektu

Projekat "NBA rookie" je kolaborativni blog koji je novi vid saradnje redakcije portala "Vijesti" i čitalaca. Projekat koji se bavi analizom NBA lige zajedno sa urednikom strane vode košarkaški entuzijasti, uglavnom bez prethodnog novinarskog iskustva.

Ukoliko imate ideju za novi kolaborativni blog, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "blog".

Ukoliko želite da učestvujete u "NBA rookie" projektu, pišite na srdan.kosovic@vijesti.me sa naznakom "NBA"

Galerija