Pomoć u definisanju regulative penzijskog sistema

1 komentar(a)
penzioner, penzija, Foto: Shutterstock
12.10.2014. 14:22h

Crnogorska delegacija i predstavnici Odjeljenja za fiskalna pitanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dogovorili su u Vašingtonu pružanje tehničke pomoći Crnoj Gori u definisanju regulative penzijskog sistema, implementacije srednjoročnog budžetskog okvira i reformisanja poreske administracije.

Delegacija Crne Gore, koju sačinjavaju guverner Centralne banke (CBCG), Milojica Dakić, pomoćnik ministra finansija, Nikola Vukićević i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet, Nikola Fabris, učestvuju na godišnjem zasjedanju MMF-a i Svjetske banke (SB) u Vašingtonu.

“Tokom prva dva dana zasijedanja, delegacija je uzela učešće na sastanku Borda guvernera MMF-a i SB i imala niz bilateralnih i sastanaka sa predstavnicima tih institucija”, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija i CBCG.

Na marginama sastanka, predstavnici CBCG i Ministarstva finansija su se sreli sa sadašnjim i potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja u crnogorske državne obveznice, ali i za učešće u drugim projektima, među kojima su bili prisutni predstavnici Societe Generale banke, Deutsche banke, J.P. Morgana, Iton Vensa i rejting agencije Mody’s.

“Dogovorena je posjeta misije MMF-a Crnoj Gori, krajem oktobra, čiji je cilj obavljanje redovnih godišnjih konsultacija”

Na sastancima crnogorske delegacije sa izvršnim direktorom Holandske konstituence u MMF-u, Mennom Snelom i šefom misije MMF-a za Crnu Goru, Alasdairom Scottom, bilo je riječi o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori.

“Dogovorena je posjeta misije MMF-a Crnoj Gori, krajem oktobra, čiji je cilj obavljanje redovnih godišnjih konsultacija”, navodi se u saopštenju.

Sa predstavnicima RAMP programa (Upravljanje deviznim rezervama) SB diskutovano je o mogućnostima uključivanja Crne Gore u taj program, u koji se već uključila većina zemalja regiona.

“Na sastanku sa investitorima, razmatrane su tržišne mogućnosti emisije novih obveznica u narednoj godini, implikacije koje će izgradnja auto puta imati na javne finansije i ostala pitanja od interesovanja za kvalitetnije uključivanje Crne Gore na međunarodno finansijsko tržište”, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor MMF-a, Christine Lagard je na zasijedanju Borda kazala da je ta finansijska institucija od 2008. godine odobrila 700 milijardi USD zemljama sa teškoćama. Ona se osvrnula na tri ključna izazova sa kojima se suočava svjetska ekonomija, a odnose se na to kako povećati ekonomski rast i zaposlenost, ojačati saradnju i multilateralizam umjesto izolacije i kako obezbijediti da međusobno povezan svijet bude inkluzivnije i bezbjednije mjesto za sve.

Predsjednik SB, Jim Kim je istakao dva najvažnija prioriteta kojima će institucija na čijem je čelu biti posvećena u narednom periodu, i to borbi protiv klimatskih promjena i borbi protiv virusa ebole.