Opština Tivat čašćava funkcionere HGI

"Dux Croatorum" dobila novac od Opštine Tivat a sanaciju Doma kulture, iako je NVO to trebalo da uradi od svojih para

128 pregleda11 komentar(a)
12.10.2014. 06:40h

Čelnici Opštine Tivat godinama čašćavaju novcem poreskih obveznika nevladinu organizaciju iza koje stoje funkcioneri Hrvatske građanske inicijative (HGI). NVO “Hrvatska krovna zajednica Dux Croatorum” od Opštine Tivat dobila je oko 18 hiljada eura novca poreskih obveznika. Taj novac opština je dala za sanaciju Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi, čiji je zakupac godinama unazad upravo “Dux Croatorum”. Opština Tivat tim činom je prekršila petogodišnji ugovor o zakupu Doma kulture, kojim se zakupac obevezuje da ga sopstvenim sredstvima sanira. “Objekat se daje u zakup bez naknade, ali se zakupac obavezuje da svojim sredstvima izvrši adaptaciju objekta radi stavljanja doma u njegovu funkciju...“, piše, između ostalog, u članu 4 aktuelnog Ugovora o zakupu Doma kulture u Donjoj Lastvi. Taj ugovor 27. aprila 2012. godine sklopili su bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš i tadašnji predsjednik “Dux Croatoruma”, a aktuelni čelnik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore i član Predsjedništva HGI, Zvonimir Deković. Glavna administratorka Opštine Tivat Jovanka Laličić saopštila je “Vijestima” da je u toku 2011. kao pomoć za sanaciju doma kulture uplaćeno 2.000 eura, a 2012. 14.925,88 eura. Ona nije odgovorila zbog čega je lokalna uprava mimo ugovora sa “Dux Croatorumom”, ulagala u Dom kulture i zakupcu uštedjela dio obaveza koje je on morao izvršiti.

Aktuelni predsjednik “Dux Croatoruma” Adrijan Vuksanović opravdao je potez opštine kao “investiciju u budućnost svih onih koji Dom kulture koriste”

Aktuelni predsjednik “Dux Croatoruma”, takođe član Predsjedništva HGI, Adrijan Vuksanović opravdao je potez opštine kao “investiciju u budućnost svih onih koji Dom kulture koriste”. Prema riječima Vuksanovića, veliku multifunkcionalnu salu u Domu besplatno koristi nekoliko NVO i neformalnih udruženja. Ovdje rade folklorni ansambl i pozorišna sekcija HNV, dječiji hor „Leptirići" škola baleta za djecu i odrasle... Dio tih udruženja vode bliski srodnici Dekovića ili istaknuti članovi i simpatizeri HGI, a ova udruženja redovno od svojih polaznika naplaćuju mjesečnu članarinu i nadoknade za obuku. Salu, prema potvrdi Vuksanovića, uz nadoknadu od 50, odnosno 100 eura mjesečno, koriste “Školica sporta“, jedne britanske privatne škole koja djeluje u Donjoj Lastvi, i sportski klub jednog stranog državljanina koji ovdje održava časove zumbe za odrasle. “Orascom u ” reklama mimo ugovora U ugovoru sa “Dux Croatorumom” stoji eksplicitna zabrana zakupcu da bilo koji dio objekta Doma kulture daje u podzakup. Opština Tivat nema pojma da li njen poslovni partner to poštuje, što je potvrdila i Laličićeva.

“Vijesti” su utvrdile i da “Dux Croatorum” krši ugovor i već godinu i po u podzakup daje najveći dio fasade sjevernog zida Doma kulture kompaniji “Luštica Development ” iza koje stoji “Orascom”. Aktuelni ugovor sklopljen je 1. juna ove, ali je reklama “Luštica Bay” stavljena još prošle godine.

“Ugovor je sklopljen sa Dux Croatorum, a njime je definisan zakup na period od 12 mjeseci, odnosno od 1. 6. 2014. do 1. 6. 2015. Cjelokupnu naknadu za zakup u iznosu od 3.600 eura (odnosno 300 eura mjesečno) kompanija je isplatila unaprijed“, odgovoreno je „Vijestima“ iz “Luštice Development“. Zbog reklame posjekli palmu koja je kod Doma bila 30 godina Da bi se reklama za “Luštica Bay” za koju “Dux Croatorum”, koga kontrolišu fukcioner HGI, bolje vidjela, na inicijativu Zvonimira Dekovića komunaki su prošle godine posjekli oko pet metara visoko stablo kanarske palme, koja je pred zidom na koji je stavljena reklama, rasla tridesetak godina.

Da je Deković glavni inicijator sječe palme, “Vijestima” su potvrdili izvori iz “Dux Croatoruma”, Komunalnog preduzeća i Turističke organizacije Tivat, čiji turist-biro radi u prostoriji Doma, ispod reklame i pored ostataka debla palme koja je “životom platila” potrebu “Dux C roatoruma” da zarađuje na imovini građana Tivta. Kuhinja u biblioteci U prostorijama biblioteke u sklopu Doma kulture nalazi se kuhinja. “U spomenutom prostoru nalazi se i kuhinja, opremljena radnim elementima, frižiderom, šporetom i sudoperom”, nabrojao je Vuksanović između ostalog, ne objašnjavajući, međutim, što će kuhinja u prostorijama biblioteke. “Dux Croatorum” je 2010. od Fonda za manjine “za formiranje biblioteke”, dobio iznos od devet hiljada eura.

Galerija

Dom kulture, Tivat FOTO: Siniša Luković
palma, Tivat FOTO: Siniša Luković