Uspostavljanjeni diplomatski odnosi sa Sijera Leoneom

"Obostrano je ocijenjeno da uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje"

143 pregleda4 komentar(a)
Milorad Šćepanović, Vandi Chidi Minah, Foto: MVPEI
09.10.2014. 08:33h

Stalni predstavnici Crne Gore i Sijera Leonea pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, ambasadori Milorad Šćepanović i Vandi Chidi Minah potpisali su Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, obostrano je ocijenjeno da uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa između dvije zemlje:

"Kao i podsticaj za unapređivanje međusobne saradnje kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu. Ovim činom se ujedno proširuje osnova za intenziviranje kontakta i odnosa između Crne Gore i afričkih zemalja u cilju materijalizacije šansi za razvoj ekonomske ali drugih oblika saradnje u skladu sa orijentacijom Vlade Crne Gore", navodi se u saopštenje.

U razgovoru dva Stalna predstavnika, kako se dodaje, razmijenjena su mišljenja o mogućnostima saradanje unutar Ujedinjenih nacija tokom 69. zasijedanja Generalne skupštine sa posebnim osvrtom na teme od obostranog značaja kao što su mir i bezbjednost, održivi razvojni ciljevi, post 2015 razvojna agenda, klimatske promjena i ljudska prava.

"Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenja o aktuelnim dešavanjima na međunarodnoj sceni, kao i mjerama za prevenciju i suzbijanje aktuelne epidemije ebole, ocjenjujući je kao globalni izazov čijem rješavanju Crna Gora spemna da pruži doprinos", zaključuje se u saopštenju.