File: Rezultati u borbi protiv korupcije odrediće brzinu pregovora

2 komentar(a)
Štefan File, Foto: Gov.me
08.10.2014. 19:08h

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File kazao je da pravni okviri u Crnoj Gori moraju biti dalje ojačani da bi se nastavila borba protiv korupcije, ali da i tada volja sama po sebi neće biti dovoljna.

"Crna Gora mora osigurati da se slučajevi korupcije, ukjučujući korupciju na visokom nivou, temeljno istraže i gdje je potrebno, počinoci procesuiraju. Stepen rezultata u borbi protiv korupcije i ostale reforme vezane za vladavinu prava će odrediti ukupnu brzinu pregovora. Ukoliko ne bude opipljivog napretka, pregovori će morati da se uspore kako je usaglašeno u našem okviru pregovora", istakao je File.

On je dodao da ovo nijesu lake reforme i zahtijevaju jaku političku volju, a možda čak i promjene u mentalitetu.

"Ali upravo ti je ono na čemu se zasniva proces evrointegracija, dakle potrebne su duboke i trajne promjene od kojih će koristi imati građani kao i cijela Evropa", rekao je File.

Po njegovim riječima, Evropska unija će pomoći Crnoj Gori.

"U ovome Crna Gora može računati na solidarnost Evropske unije. Evropska komisija će nastaviti da pomaže u davanj stručne pomoći i obezbjeđivanju finansijske podrške. Evropska komisija je za Crnu Goru izdvojila preko 270 miliona eura bespovratnih sredstava za period od 2014. do 2020. godine, kroz svoje IPA fondove", istakao je File.