Istraga ratnih zločina na osnovu podataka iz Tribunala

10 komentar(a)
Serž Bramerc, Foto: Rojter
08.10.2014. 12:34h

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc naredna dva dana će boraviti u Crnoij Gori, gdje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva pravde, ovo je njegova prva posjeta Crnoj Gori, ali se ne navode razlozi zbog kojih je Bramerc došao.

Potpredsjednik Vllade i ministar pravde Duško Marković sjutra će razgovarati sa glavnim tužiocem, a tokom boravka u Podgorici predviđen je njegov susret sa predsjednikom i premijerom Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović je nedavno na konferenciji o ratnim zločinima rekla da su ostvarili saradnju sa Tribunalom, a još 2007. je potpisan Memorandum o razumijevanju o upotrebi Sistema za elektronsko objelodanjivanje (EDS) na osnovu kojeg je Haški tribunal omogućio Vrhovnom tužilaštvu pristup dokumentima.

"Na ovaj način našem tužilaštvu je omogućen pristup zbirkama, dokumentima, redigovanim iskazima svjedoka, izvještajima vještaka kao i pretraga elektronskih baza podataka, što je i korišćeno u više navrata u procesuiranim slučajevima. Tužilaštvo Crne Gore je odredilo kontakt osobu za pristup elektronskom sistemu podataka Haškog tribunala. Zahvaljujući ovoj mogućnosti tužilaštvo je u predmetima „Morinj“, "Deportacija“ i „Kaluđerski laz“ prikupilo iz evidencije Haškog tribunala određene podatke i dokumentaciju koji su korišćeni u toku trajanja istrage u ovim predmetima. Kancelarija Haškog tribunala dostavljala je Odjeljenju i određene podatke u predmetima koji se nalaze u fazi izviđaja,"rekla je ona.

Ivanović nije iznosila druge detalje, niti je pomenula da su imali slabu korist od pristupa dokumentima Tribunala jer je većina optužnica za ratne zločine pala na sudu.

U najavi susreta Bamerca piše da će se on sresti i sa zvaničnicima sudske i tužilačke vlasti.