Stanković: Bez nezavisnih medija nema borbe protiv korupcije

On je takođe poručio kolegama u VDT-u da nemaju razloga da strahuju od njegovog dolaska

60 pregleda0 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
07.10.2014. 13:58h

Novoizabrani Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković najavio je da će nakon preuzimanja funkcije napraviti presjek stanja u tužilaštvu i pojedinačno provjeriti rad kolega.

“Poslije tri i po decenije imaću smjelosti za disciplinsko procesuiranje, ali ću najprije utvrditi da li se u pojedinim predmtima nije moglo postupati zbog subjektivne ili objektivne odgovornosti,” rekao je Stanković novinarima nakon što je položio zakletvu na sjednici Skupštine.

On je takođe poručio kolegama u VDT-u da nemaju razloga da strahuju od njegovog dolaska.

“Ako neko bude sebe uveo u te zone odgovornosti, kad se snimi rad, tužilac treba da strahuje sam od svog rada, odnosno nerada i postupanja u predmetima,” objasnio je.

Stanković je kazao da će biti procesuirani svi slučajevi gdje postoji osnov sumnje da je počinjeno krivično djelo.”Nastojaćemo da optužnice budu pravno argumentovane i da predstavljaju osnov za izreku presude kod suda, jer oni nijesu ovlašćeni da mijenjaju izreku presude, odnosno optužni akt,” rekao je Stanković.

Novi starješina tužilačke organizacije rekao je da će sprovođenje Strategije pravosuđa biti njegov prioritet, kao i izbor državnih tužilaca i vraćanje povjerenja javnosti u rad tužilaštva.

Na pitanje da li je zadovoljan postupanjem tužilaštva u predmetima organizovanog kriminala i korupcije, Stanković nije želio da komentariše, navodeći da to ne može da čini dok ne vidi konkretne podatke.

Stanković je poručio novinarima da imaju važnu ulogu u izradnji demokratskog društva, navodeći da će biti transparentiji za rad i da su mediji potrebniji njemu, nego on njima.

Stanković je novinarima, nakon sjednice parlamenta, kazao da je demokratsko pravo javnosti je da bude potpuno upoznato sa radom Državnog tužilaštva, i da bez nema demokratije bez nezavisnih medija.

„Bićete u potpunosti obavještavani o svemu što se radi o Tužilaštvu, osim ako za to postoje zakonske smetnje. Vi ste više potrebni meni, nego ja vama. Bez slobodnih i nezavisnih medija, teško bih se upustio u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Stanković.

Stanković je danas izabran za VDT-a sa 49 glasova, čime je dobio neophodnu tropetinsku skupštinsku podršku. Za nega su glasali vladajuća koalicija, Bošnjačka stranka i SNP.

Pored Stankovića, kandidati za tu funkciju su bili Vesna Gačević Rugova i Dragoljub Strugar, koji nijesu dobili nijedan glas.

Od ukupno 51 poslanika, koliko je glasalo, dva glasa su bila nevažeća jer su poslanici albanskih partija precrtali listić.

Sjednici su prisustvovali poslanici Pozitivne koji nisu glasali.

Glasanje je bilo tajno.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je da put ka EU zavisi od spremnosti da se Crna Gora uspješno bori sa korupcijom i organizovanim kriminalom.

Kako je rekla, pitanje izbora VDT-a ključno je zbog uspostavljanja pune pravne sigurnosti, bez koje, rekla je, nema vladavine prava.

U Pozitivnoj su, kako je navela, zaključili da planiraju da, od VDT-a, kroz zakone koje će donijeti, naprave englesku kraljicu i oduzmu mu sve ingerencije koje se odnose na borbu protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

U toj partiji, kako je navela, smatraju da Stanković zaslužuje da bude VDT, ali ne sa ovakvim ovlašćenjima, jer, kako je rekla, ne žele da ga dovedu u situaciju da ga prozivaju u skupštini nakon izvještaja, jer odbijaju da mu daju ovlašćenja.

"Poitivna ne može podržati kandidata ne zato što se ne vrijedi, radi se o izuzetnom čovjeku, već zato što od njega hoćete da napravite nekog ko neće imati rezultata da bi vi trajali", kazala je Jasavić.

Poslanik DPS-a Željko Aprcović podsjetio je da je VDT u v.d. stanju i da su izgubili godinu.

"Ako danas ne bi izabrali VDT, mislim da bi došli u nezavidan položaj, ne samo mi kao poslanici, nego svi građani Crne Gore. Oni to od nas očekuju, potpunu sistematizaciju rada tužilaštva, od vrhovnog do osnovnih i otkrivanje počinilaca svih protivpravnih radnji", rekao je Aprcović.

Kako je rekao, sva tri kandidata su kvalitetna i smatra da će tužilaštvo raditi svoj posao, uz podršku policije i adekvatne odnose sa pravosuđem, na otkirvanju izvršilaca krivičnih djela, podizanja optužnica i da će se doći do kvalitetnih presuda.

"Nemojmo da, radi malih sitnih političkih interesa, danas ne izaberemo VDT", poručio je on.

Predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović, kazao je da najveća odgovornost na poslanicima za to što nema VDT-a već 18 mjeseci.

"Danas moramo izbrati VDT, više nema niakkvog opravdanja da zbog ovog ili onog razloga to ne učinimo", kazao je on.

Predsjednik SNP-a Srđan Milić rekao je da želi da VDT-u prvi posao bude da ispita da li "u glasu SNP-a ima ikakve političke korupcije".

On je poručio i da VDT ima obavezu prema svih 30 nerasvijetljenih ubistava, kao i da kaže koja je najslabija karika u lancu policija-tužilaštvo-pravosuđe.