Radnici Metalca i MANS zatražili hitnu sjednicu Odbora za antikorupciju

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgarde Vlade, a njih 25 je u ponedjeljak počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema

1 komentar(a)
Metalac štrajk, Foto: Savo Prelević
25.09.2014. 15:01h

Radnici Metalca danas su, uz podršku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), predali Odboru za antikorupciju predstavku kojom je zatraženo hitna sjednica tog tijela i saslušanja predstavnika Vlade, policije i Tužilaštva.

Zatraženo je saslušanje vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca Veselina Vučkovića i direktora Uprave policije Slavka Stojanovića, kao i potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, ministra ekonomije Vladimira Kavarića i predsjednika Komisije za kontrolu državne pomoći Mitra Bajčete u vezi sa situacijom u kojoj su se radnici Metalca našli.

Od Odbora za antikorupciju je zatraženo da kroz saslušanje utvrdi gdje je nestao novac koji je trebalo da bude iskorišćen za pokretanje proizvodnje u ovoj fabrici, ko je za to odgovoran i zbog čega još nema krivičnih postupaka protiv odgovornih u ovom slučaju.

"Takođe, od Odbora je zatraženo da nadležnim organima naloži hitno sprovođenje istrage i procesuiranje svih odgovornih za nestanak novca iz Metalca i dovođenje radnika u ovu situaciju", saopšteno je iz MANS-a.

Radnici Metalca od 15. septembra danonoćno štrajkuju ispred zgarde Vlade, a njih 25 je u ponedjeljak počelo štrajk glađu, nezadovoljni radom institucija u rješavanju njihovih problema.

Rdnici traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona eura za koji je IRF izdao garanciju.