Zabrinuti zbog višegodišnje agonije u Metalcu

2 komentar(a)
Metalac, protest, Foto: Luka Zeković
23.09.2014. 15:26h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) zabrinuta je zbog višegodišnje agonije u Montavar Metalcu, čiji radnici već deveti dan danonoćno protestuju ispred zgrade Vlade, ugrožavajući zdravlje i živote.

Iz USSCG podsjećaju da su radnici Metalca opravdane i legitimne zahtjeve pokušali i u aprilu da ostvare danonoćnim protestima ispred zgrade Vlade, ali su ih zamrznuli, vjerujući u obećanja nadležnih da će, u dogledno vrijeme, iznaći prihvatljivo rješene za zaposlene i firmu.

"Do danas, i pored obećanja, nijesu riješeni ni status zaposlenih ni sudbina preduzeća, već je samo produbljena agonija zaposlenih, čime su oni i njihove porodice dovedeni na sami rub egzistencije", navedeno je u saopštenju Kolegijuma USSCG.

Počinjanje novih, danonoćnih protesta, izraz je, kako je ocijenjeno, posljednjih napora zaposlenih da utiču na institucije sistema da preuzmu odgovornost i konačno iznađu rješenje za sudbinu zaposlenih i njihovih porodica.

"Krajnje je neprihvatljiva činjenica da institucije sistema ne pokazuju brigu, niti razumijevanje za opravdane i legitimne zahtjeve zaposlenih, a samim tim ni za njihove živote i zdravlje usljed nehumanih i nedostojanstvenih uslova u kojima se trenutno nalaze boreći se za svoju i egzistenciju svojih porodica", zaključili su u USSCG.

Radnici Metalca traže da im se isplati 14 zaostalih plata, poveže radni staž za 33 mjeseca i obezbijede otpremnine.

Vlasnik Metalca je Nikola Furundžić, a Investiciono-razvojni fond (IRF) je stekao pravo nad dvije trećine imovine Metalca, nakon što ta kompanija nije vratila kredit Erste banci od 1,5 miliona EUR za koji je IRF izdao garanciju.