Poslovanje RTCG: Da nije gubitka, bili bi u plusu

Iz menadžmenta RTCG su podsjetili da se Vlada Crne Gore Zakonom o budžetu za 2014. obavezala da obezbijedi 2,4 miliona eura za Javni servis

0 komentar(a)
23.09.2014. 15:11h

Savjet Radiotelevizije Crne Gore (RTCG) usvojio je izvještaj o poslovanju za prvih šest mjeseci ove godine po kojem je ova medijska kuća poslovala sa minusom od skoro 1,2 miliona eura.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić objasnio je da to nije stvarni presjek poslovanja i da kada se odbije dio koji je Vlada preuzela Zakonom o budžetu za ovu godinu ispada da je ovaj medij “prvi put otkako postoji poslovao sa dobitkom”.

On je objasnio da je Vlada preuzela obavezu peglanja minusa RTCG 2,4 miliona za ovu godinu i da to za prošlu godinu nije učinjeno iz tehničkih razloga jer, kako je kazao, Komisija za državnu pomoć, realizaciju te odluke uslovljava izmjenama Zakona o javnim radiodifuznim servisima. Osim toga, kako je rekao u tih 1.2 miliona je i 900 hiljada amortizacije “što nije stvarni novac nego knjigovodstvena kategorija”.

“Ako se to sve ima na umu ispada da je RTCG prvi put u istoriji poslovala sa dobitkom. To je za Ginisa, poslovati sa dobitkom u ovoj kući”, kazao je Vojvodić, dodajući da bi u toj situaciji plus u prvoj polovini ove godine bio oko 11 hiljada eura.

Nekoliko članova Savjeta se nije zadovoljilo tim objašnjenjem pa su tražili da RTCG troši koliko ima ili da se u dogovoru sa državom traži održiv način finansiranja RTCG.

Član Savjeta Goran Đurović je otišao korak dalje pa je predložio da se napravi analiza koji programski sadržaji se mogu praviti sa 7.8 miliona koliko ovaj medij dobija iz državnog budžeta i da se ostali programski sadržaji ukinu. On je ponovio tvrdnju da u RTCG ima značajan broj ljudi koji ništa ne rade, a redvno primaju platu i da ne može da shvati da u RTCG ima dovoljno posla za 100 novinara.

Ipak na kraju većina je glasala za izvještaj uz zaključak da se u kontaktu sa Vladom mora naći rješenje za probleme RTCG. U suprotnom ostaje opcija da se troši koliko se ima i da se gase određeni programi.

Perko Vukotić je pohvalio određene uštede i uslovno pozitivno poslovanje ali mu je zapalo za oko što u odnosu na isti period prošle godine za oko 220 hiljada veći trošak za plate. Iz finansijske službe RTCG objašnjeno je da se to odnosi na isplatu opremnina i povećan obim posla zbog praćenja Zimske olimpijade i Svjetskog prvenstva u fudbalu.

Galerija

Rade Vojvodić FOTO: Luka Zeković
Savjet RTCG FOTO: Luka Zeković