Vlast nije za provjeru trošnja budžeta DRI

Uzdržani su bili poslanici vladajućeg DPS-a i Bošnjačke stranke, dok je opozicija podržala da se uradi kontrola trošenja novca DRI. Član iz SDP-a nije bio na sjednici. Inicijativu je podnio Aleksandar Damjanović (SNP)

75 pregleda1 komentar(a)
Članovi Senata DRI, Foto: Savo Prelević
16.09.2014. 20:15h

Incijativa da zakonodavna vlast donese odluku da se uradi revizija finansijskog poslovanja Državne revizorske institucije (DRI) nije juče dobila podršku na skupštinskom Odboru za ekonomiju.

Uzdržani su bili poslanici vladajućeg DPS-a i Bošnjačke stranke, dok je opozicija podržala da se uradi kontrola trošenja novca DRI. Član iz SDP-a nije bio na sjednici. Inicijativu je podnio Aleksandar Damjanović (SNP).

Parlament ima mogućnost da odgovarajućoj stručnoj organizaciji povjeri da utvrdi kako vrhovna monetama institucija troši svoj budžet. Damjanović je zahtjev obrazložio, između ostalog, činjenicom da 10 godina od osnivanja vrhovne revizorske institucije nije kontrolisano kako ona troši svoj novac, kao i da je za period od 2006. do kraja prošle godine raspolagala ukupnim budžetom od 6,45 miliona eura. Predsjednik Senata DRI Milan Dabović objasnio je da je dobra praksa da to uradi neka od vrhovnih revizorskih institucija iz regiona.

Odbor je utvrdio nacrt budžeta DRI za 2014. godinu koji je projektovan na 1,44 miliona eura, što je 22,2 hiljade više u odnosu na ovogodišnji. Taj iznos treba da odobri Vlada.

Dabović je kazao da u 2015. planiraju povećanje zaposlenih sa 61 na 70, te da se fond zarada neće uvećavati. Damjanović je pitao zašto je u sistematizaciji za 2015. prazno mjesto za petog člana Senata. Dabović tvrdi da su planirali novac za petog člana Senata. Odbor će danas objaviti konkurs za izbor člana Senata.

CBCG plaća nezavisnog revizora, a nadzire je DRI

Vladajuća koalicijia u odboru je dala saglasnost da nezavisni komecijalni revizor KPMG uradi reviziju finasijskog izvještaja Centralne banke (CBCG), dok su uzdržani bili u opoziciji.

Dabović je ukazao na činjenicu da DRI, prema novom zakonu, obavlja reviziju finasijskih iskaza CBCG i da je ta revizija u toku, te da bi komecijalni revizor mogao da radi dio koji se odnosi na monetarne transakcije.

Damjanović je kazao da se 13 godina u krug vrte tri kuće koje rade reviziju CBCG (KPMG, Diloit i Prajsvoter haus) te da su uslovi formulisani tako da eliminišu manje revizorske kuće.