Salvinijeva Liga najpopularnija stranka u Italiji

Podrška partiji narasla je proteklih mjeseci sa Salvinijevim protivljenjem ilegalnim migracijama, napadima na EU i neumornom aktivnošću na društvenim mrežama

65 pregleda2 komentar(a)
Mateo Salvini, Foto: Reuters
04.09.2018. 11:19h

Desničarska, protivimigrantska Liga italijanskog ministra unutrašnjih poslova i potpredsjednika vlade Matea Salvinija postala je najpopularnija stranka u Italiji, pokazale su ankete.

Dvije nove ankete objavljene početkom sedmice, po prvi put nakon pauze u avgustu, pokazuju da je Liga prestigla svog koalicionog partnera Pokret pet zvjezdica (M5S).

Institut SVG procjenjuje da je Liga na 32,2 odsto podrške u odnosu na M5S koji je na 28,3 odsto. Institut Lorijen pak Salvinijevu stranku stavlja na 31,7, a M5S na 26,8 odsto.

U anketi od 2. avgusta koju je sprovela internetska stranica YouTrend, M5S je bila i dalje malo popularnija od Lige, s 29,8 odsto u odnosu na 29,1.

Na izborima u martu M5S je osvojio više od 32 odsto glasova, gotovo dvostruko više od Lige koja je dobila 17,4 odsto, podsjeća Hina.

Podrška Ligi narasla je proteklih mjeseci sa Salvinijevim protivljenjem ilegalnim migracijama, napadima na Evropsku uniju i neumornom aktivnošću na društvenim mrežama.

Demokratska stranka (PD), glavni predstavnik opozicije, na izborima u martu osvojila je 19 odsto, a u anketama stoji na između 16 i 18 odsto.