Slabi li građevinski sektor: Vrijednost utrošenog materijala pala 9,5 odsto

Utrošak građevinskog i pogonskog materijala prikazuje se za cijelo građevinsko preduzeće koje podnosi izvještaj, uključujući utrošak električne energije i ogrijevnog materijala za zajedničke službe

0 komentar(a)
Radnici na građevini (Ilustracija), Foto: Arhiva "Vijesti"
10.09.2014. 11:09h

Vrijednost utrošenog građevinskog materijala u prošloj godini iznosila je 56,75 miliona eura, što je 9,5 odsto manje u odnosu na 2012, saopšteno je iz Monstata.

Iz Monstata su kazali da je godišnjim istraživanjem o potrošnji građevinskog i pogonskog materijala obuhvaćen građevinski i pogonski materijal koji svi izvođači građevinskih radova koriste za gradnju objekata, održavanje, remont i pogon mašinskog i voznog parka, kao i za ogrijev, kancelarijski i ostali pomoćni materijal.

Utrošak građevinskog i pogonskog materijala prikazuje se za cijelo građevinsko preduzeće koje podnosi izvještaj, uključujući utrošak električne energije i ogrijevnog materijala za zajedničke službe.

Negrađevinska preduzeća prikazuju utrošak građevinskog materijala samo za poslovne jedinice, kao i utrošak pogonskog i ostalog materijala samo za njene potrebe.

Vrsta materijala se prikazuje na osnovu evidencije materijalnog knjigovodstva, bez obzira da li je izvještajna jedinica materijal kupila ili ga je sama proizvela.