Pavićević: Ne odustajemo od zahtjeva za povećanje zarada

Pavićević je podsjetio na poskupljenje svih životnih namirnica, kao i na povećanje cijene struje

705 pregleda6 komentar(a)
Zvonko Pavićević, Foto: Boris Pejović

Sindikat prosvjete ne odustaje od zahtjeva za povećanje zarada zaposlenih u obrazovanju, poručio je predsjednik te radničke organizacije, Zvonko Pavićević, navodeći da za to imaju argumente, ali da sve zavisi od stava Vlade.

Pavićević je kazao da je Komisija, koja treba da uskladi granski kolektivni ugovor sa zaradama u javnom sektoru, radila do Nove godine, i da je nakon praznika nastavila da radi dogovorenom dinamikom.

"Sad je dilema da li ćemo raditi potpuno novi granski kolektivni ugovor, ili ćemo ići samo na izmjene i dopune. Ovih dana ćemo dobiti predlog komisije, a onda će organi Sindikata i Ministarstva prosvjete odlučiti", rekao je Pavićević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, bliži su rješenju da to bude potpuno novi granski kolektivni ugovor, jer se promijenilo mnogo zakona koji utiču na njega

Pavićević je podsjetio da je prošle godine usvojen novi set zakona iz oblasti obrazovanja.

On nije mogao da precizira kad bi Komisija mogla da završi sa radom.

"Sve zavisi od toka pregovora, od spremnosti jedne i druge strane. Više zavisi od stava Vlade, odnosno resornog ministarstva, nego od nas. Mi smo im dali rok da to bude završeno u prvom kvartalu, znači do 1. aprila", kazao je Pavićević.

Na pitanje može li se očekivati da plate prosvjetnim radnicima budu povećane u ovoj godini, on je rekao da će Sindikat insistirati na tome.

"Mi smo i pred Novu godinu u pregovorima pokušali, ali nijesmo uspjeli. Ne odustajemo od toga, insistiraćemo i kroz kolektivni ugovor i kroz naše aktivnosti da se povećaju zarade", poručio je Pavićević.

On je podsjetio na poskupljenje svih životnih namirnica, kao i na povećanje cijene struje.

"Imamo argumente za to da bi država morala naći sredstva da se povećaju zarade prosvjetnim radnicima u ovoj godini. Mi ćemo na tome insistirati, i vidjećemo da li će Vlada biti spremna da udovolji našim zahtjevima", kazao je Pavićević.