Ljubavna priča između lidera Njemačke i Francuske

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik se u filmu srijeću se na samitu EU da bi razgovarali o eurozoni, ali brzo shvataju da su se upoznali prije 25 godina - u noći kada je pao Berlinski zid

0 komentar(a)
02.09.2014. 19:43h

Ne, nije riječ o Angeli Merkel i Fransoa Olandu, već o TV filmu koji se večeras premijerno prikazuje na njemačkoj televiziji.

Prijateljski odnosi dvije države dobijaju romantični obrt? Poslije neprospavane noći, francuski predsjednik donosi njemačkoj kancelarki tople kroasane za doručak? Da, to je ukratko scenario romantične komedije koju će njemački gledaoci moći da pogledaju na kanalu SAT.1.

U romansi "Die Staatsaffaere" (Državna stvar) ulogu kancelarke, radoholičarke (da li to podsjeća na nekog?) tumači poznata njemačka glumica Veronika Feres, dok francuskog predsjednika, zavodnika (opet neka aluzija?) igra francuski glumac Filip Karoa, takođe, čest junak TV serija.

Njemačka kancelarka, hladna i ozbiljna Ana Bremer, i tek izabrani francuski predsjednik Gi Dipon srijeću se na samitu EU da bi razgovarali o eurozoni. Vrlo brzo shvataju da se poznaju, tj. da su 25 godina ranije, u noći kada je pao Berlinski zid, imali kratku, strastvenu aferu.

I dok je Karoa za francuski list "Eko" svoj lik opisao kao "neku vrstu liberalnog plejboja, nalik Sarkoziju", njegova njemačka koleginica Feres, koja u filmu koristi Merkelinu gestikulaciju, izjavila je za njemačku štampu da je o ovom ostvarenju razgovarala i sa pravom kancelarkom kojoj se scenario učinio "veoma zabavnim".

Njemački mediji, međutim, nisu ni najmanje očarani pričom, koju su mahom okarakterisali kao "sladunjavu" i "bez duha".