Gauk: Sa teritorijalnim ustupcima raste apetit agresora

"Želimo partnerstvo i dobrosusgedske odnose s Rusijom u budućnosti", ali pod uslovom da Moskva promijeni politiku i "vrati se poštovanju ljudskih prava", rekao je Gauk

3 komentar(a)
Joahim Gauk, Foto: Reuters
01.09.2014. 19:11h

Rusija je "de fakto okončala svoje partnerstvo" sa Evropom, izjavio je u Gdanjsku njemački predsjednik Joahim Gauk.

On je govorio o "novom oružanom sukobu na granicama Evrope", u Ukrajini, na obilježavanju 75. godišnjice od početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj.

"Želimo partnerstvo i dobrosusgedske odnose s Rusijom u budućnosti", ali pod uslovom da Moskva promijeni politiku i "vrati se poštovanju ljudskih prava", rekao je Gauk.

Predsjednici Njemačke Joahim Gauk i Poljske Bronjislav Komorovski upozorili su danas na poluostrvu Vesterplate u Gdanjsku, na 75. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata, da partnerstvo sa Rusijom mora biti zasnovano na poštovanju međunarodnog prava a da Evropa danas neće prihvatiti aneksije, kao što je učinila pred Drugi svjetski rat.

"Prije pet godina ovdje na Vesterplate okupili su se šefovi dvadeset evropskih država i vlada. Vjerovali smo da bi i Rusija, zemlja Tolstoja i Dostojevskog, mogla da postane dio zajedničke Evrope. Doživjeli smo šok suočeni sa činjenicom da je na obodu Evrope ponovo rat. Oružani sukob koji se vodi oko granica i novog poretka", kazao je Gauk.

Njemački predsjednik naglasio je da Evropa i dalje želi partnerske odnose sa Rusijom, ali da je za to nužno da Rusija promijeni svoju politiku i vrati se poštovanju međunarodnog prava.

"Istorija nas uči da sa teritorijalnim ustupcima često jača apetit agresora. Istorija nas takođe uči da nekontrolisana eskalacija nameće dinamiku koja u nekom momentu može da se otme kontroli. Zato će EU voditi spoljnu politiku kao spoj vjernosti principima sa težnjom deeskalacije", rekao je Joahim Gauk.

"Ovdje, na Vesterplate, gdje su 1. septembra 1939. godine prve salve sa njemačkog bojnog broda Šlezvig Holštajn označile početak rata protiv Poljske, potrebno je podsjetiti da su Drugom svjetskom ratu prethodili višegodišnji ustupci agresivnoj politici Hitlerovog Rajha. Prethodile su mu revizije granica, kršenje međunarodnog prava, vojni pritisak na susjede. Treba se sjetiti i toga da se njemačko-poljski rat ubrzo pretvorio u evropski rat a zatim i svjetski", kazao je Bronjislav Komorovski.

Poljski predsjednik naglasio je da je evropsko pomirenje, a u njemu i njemačko-poljsko, poteklo iz tih velikih stradanja tokom dva svjetska rata a u Evropi se osvjedočila ideja da ne mora susjed da se plaši susjeda ako su zajedno u jednom političkom projektu.

"Pred našim očima, tu u Evropi širi se sada pojava upotrebe oružane sile kao prvog sredstva, sredstva prije svih drugih, prije argumenata, kako bi se ostvarili vlastiti interesi. Bez oklijevanja se narušava mir i međunarodni poredak u ime snova o vlastitoj veličini ili sferi uticaja", upozorio je na krizu oko Ukrajine Komorovski.

"U civilizovanom svijetu znamo da se oružane snage koriste tek u krajnjoj nuždi", dodao je i pozvao Evropu i svijet da se suprotstave onima koji krše međunarodno pravo a da međunarodna zajednice pomogne onima koji žele da krenu u svijet u kome susjed ne mora da se plaši susjeda.

Joahim Gauk i Bronjislav Komorovski nakon svečanosti na Vesterplate, učestvuju večeras i u debati sa mladima iz obje zemlje o poukama dva velika svjetska sukoba u godini kada se obilježava 100. godišnjica izbijanja Prvog svjetskog rata i danas 75. godišnjica izbijanja Drugog svjetskog rata.