Magistar i asistent: Novi plagijat uzdanice DPS-a

Prve tri rečenice u Babovićevom tekstu su identične uvodnom tekstu Gardaševićeve

243 pregleda74 komentar(a)
31.08.2014. 07:04h

Nakon otkrića da je“ stav“ funkcionera Demokratske partije socijalista Milana Babovića, ustvari ijekavizovan tekst drugog autora koji je objavljen u Srbiji, ispostavilo se da ovo nije prvi plagijat istaknutog mladog kadra vladajuće partije.

Babović, član Predsjedništva Savjeta mladih DPS-a i asistent na Fakultetu za pomorstvo, u decembru prošle godine je na sajtu DPS-a objavio blog pod nazivom: Crna Gora treba da uđe u NATO, čiji djelovi su istovjetni tekstu koji je objavljen više nego četiri godine ranije.

Ovog puta, Babović nije morao ni da se potrudi da ijekavizuje tuđi autorski rad, jer se radi o eseju Ivane Gardašević koji je 2009. godine dobio treću nagradu na konkursu koji su organizovali Alfa Centar i Nansen dijalog centar na temu "Moje viđenje odnosa Crne Gore i NATO-a". Ovaj tekst objavljen je na portalu PCNEN.

Babović veliki dio teksta Gardaševićeve jednostavno kopira i predstavlja kao svoj tekst, ne navodeći nigdje izvor, i povremeno ga dopunjava rečenicama koje su proizvod njegove kontemplacije o evroatlantskim integracijama.

Prve tri rečenice u Babovićevom tekstu su identične uvodnom tekstu Gardaševićeve, što se ponavlja do kraja bloga, sa povremenim upadima autorskih rečenica DPS kadra.

„Dan“ je juče objavio, a portal „Vijesti“ uz materijalne dokaze prenio da je Babović plagirao tekst koji je objavio u “Dnevnim novinama” 2013. godine uoči predsjedničkih izbora.

Babović je tada tekst sa naslovom “Pismo izbornom kandidatu”, koji je istovjetan tekstu objavljenom u aprilu 2012. godine u Srbiji, a koji potpisuje sadašnji savjetnik u Vladi Srbije Miki Vidaković.

On u tekstu samo mijenja ekavicu u ijekavicu, a Srbija u Crna Gora, i shodno tome podatak o broju mladih.

Babović je povodom prvog plagijata kazao da je "što se njega tiče, sve čisto, i da on cijeli slučaj posmatra mirne savjesti".

"Što se mene tiče, ko god želi može da pokrene sudski postupak, pa ćemo vidjeti. Na sudu će se sve dokazati", kazao je Babović.

Galerija