Eurozona u vrtlogu pada cijena

Time su podgrijana strahovanja od deflacije i pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da učini više da spriječi vrtlog pada cijena

0 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
29.08.2014. 12:59h

Inflacija je u eurozoni u avgustu usporila na 0,3 odsto, pokazali su danas zvanični podaci u Briselu.

Time su podgrijana strahovanja od deflacije i pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da učini više da spriječi vrtlog pada cijena.

Inflacija je u julu iznosila 0,4 odsto, takođe značajno ispod zvaničnog cilja ECB od blizu ali ispod dva odsto, navodi Evropski zavod za statistiku, Eurostat, a prenosi agencija Frans pres.

Zavod dodaje da je najnoviji pad cijena podstaknut sniženim cijenama hrane i energije.

U julu je u 18 zemalja eurozone bez posla bilo 18,4 miliona ljudi, što je ipak 725.000 manje u odnosu na isti mjesec lani
Eurostat je takođe objavio podatke o nezaposlenosti u eurozoni koji su pokazali da je stopa nezaposlenosti u julu mirovala na 11,5 odsto, koliko je iznosila i u junu.

Nezaposlenost je najniža od septembra 2012, a niža je i od 11,9 odsto, koliko je iznosila u julu 2013.

Broj ljudi bez posla je, međutim, izrazito visok u nekim zemljama kao što su Španija, Grčka i Italija, a rekordnu stopu bilježi i Francuska, koju pogađa politička kriza zbog sporog privrednog rasta, nezaposlenosti i potrebe da se pokrenu korjenite reforme.

U julu je u 18 zemalja eurozone bez posla bilo 18,4 miliona ljudi, što je ipak 725.000 manje u odnosu na isti mjesec lani.

ECB je već snizila kamatne stope na rekordne minimume, uvodeći čak i negativne stope, a rašireno je mišljenje da bi banka trebalo da preduzme dodatne korake ka "kvantitativnom labavljenju", odnosno kupovini obveznica zemalja eurozone, da bi njihove ekonomije dobile sredstva potrebna za pokretanje rasta.