Vučić bi prugu od Bijelog Polja do Prištine i od Podgorice do Skadra i Tirane

"Riječ je o tri bitna infrastukturna projekta koja predlažemo i mi nismo tu da molimo za milost niti očekujem da će novac s neba da padne", rekao je Vučić novinarima

111 pregleda21 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: BETAPHOTO
28.08.2014. 14:41h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će učesnicima konferencije Zapadni Balkan u Berlinu predstaviti infrastrukturne projekte od značaja za cijeli region i da se nada da će naići na podršku svih učesnika tog skupa.

"Riječ je o tri bitna infrastukturna projekta koja predlažemo i mi nismo tu da molimo za milost niti očekujem da će novac s neba da padne", rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

Kao najvažniji projekat pomenuo je prugu Beograd-Sarajevo koja bi išla na Lajkovac, Valjevo i Loznicu, naglasivši da gotov projekat već postoji. Dalje bi, objasnio je, pruga išla ka Zvorniku i dijelu Republike Srpske, odakle bi se nastavljala ka Federaciji BiH, odnosno ka Sarajevu.

"To je veoma važno za nas i to bi spajalo ljude i u ekonomskom i političkom smislu", naglasio je srpski premijer.

Drugi projekat je pruga Beograd-Bar sa kracima koji se odvajaju kod Bijelog Polja za Berane, Peć i Prištinu i sa drugim korakom koji se kod Podgorice odvaja za Skadar i Tiranu.

"To je veoma važno za nas jer bismo time, poslije izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta, bukvalno pokupili sav saobraćaj koji vodi iz centralne Evrope u sve ove zemlje i ka jugu Balkana. Time bismo mi bili najveći dobitnici iako bi svi mnogo dobili izgradnjom tog značajnog infrastrukturnog projekta", rekao je Vučić.

Važan je takođe i projekat izgradnje autoputa Niš-Priština, koji bi, prema Vučićevim riječima, bio izuzetno značajan i za Srbe i za Albance.

Albanski premijer u Beogradu nakon 68 godina

Premijer Vučić izjavio je danas u Berlinu da će premijer Albanije Edi Rama doći u Beograd, dodajući da će razgovor sa Ramom u Beogradu biti "pun konkretnih stvari".

Vučić je novinare, nakon neformalnih sastanaka sa premijerima zemlja Zapadnog Balkana, podsjetio da će to biti prva posjeta albanskog premijera Beogradu poslije 68 godina.