Plaćeni ubica koji je radio za Pabla Eskobara na slobodi

Velaskes (52) je bio glavni plaćeni ubica u službi Eskobara tokom najkrvavijih dana aktivnosti ozloglašenog Medelin kartela

141 pregleda10 komentar(a)
Džon Hairo Velaskes, Foto: Screenshot (YouTube)
27.08.2014. 08:36h

Džon Hairo Velaskes, koji je stekao mračnu reputaciju kao plaćeni ubica koji je radio za narko bosa Pabla Eskobara i bio njegova desna ruka, pušten je na slobodu poslije 22 godine zatvora, saopštila je kolumbijska policija.

"Velaskesu, zvanom Popaj, smanjena je zatvorska kazna pošto je odslužio veći dio kazne. Pušten je na slobodu i zbog dobrog ponašanja", navela je policija.

Bivši pripadnik Eskobarovog obezbjeđenja, koji je priznao da je izvršio više od 300 ubistava neprijatelja čuvenog narko bosa i naručio preko 1.000 ubistava, izašao je iz zatvora u Kombiti u kolumbjskoj provinciji Bojaka.

Sada 52-godišnji Velaskes bio je 80-ih godina u prvim borbenim redovima za vrijeme krvavih obračuna između narko kartela. Bio je jedan od Eskobarovih najpovjerljivijih ljudi u vrijeme najvećeg nasilja povezanog s drogom u Kolumbiji.

Ušao je u Eskobarov Medelin narko kartel prije nego što je napunio 18 godina.

Velaskes je umiješan u nekoliko poznatih kriminalnih obračuna, kao što je 1989. godine ubistvo Luisa Karlosa Galana, tadašnjeg kandidata na predsjedničkim izborima u Kolumbiji.

On je oteo Andresa Pastranu, budućeg predsjednika Kolumbije, koji je tada bio gradonačelnik Bogote, kao i Fransiska Santosa, rođaka sadašnjeg predsjednika.

"Popaj" je po Eskobarovom naređenju ubio i svoju djevojku jer je pokušala da stupi u kontakt s američkim vlastima kako bi sarađivala s njima. Velaskes je na sudu rekao da mu je to ubistvo "najteže palo".