Kome su šefovi beranske policije čuvali švercovane cigare?

Inspektori zaduženi za kontrolu zakonitosti rada policije, utvrdili su da je tužilac za zapljenu švercovane robe saznao tek 12. maja, gotovo 20-ak dana poslije oduzimanja

284 pregleda15 komentar(a)
24.08.2014. 08:04h

Inspektori Unutrašnje kontrole MUP-a utvrdili su da su načelnik beranske policije Veselin Krgović i komandir Marjan Račić napravili teži disciplinski prekršaj, te da su nesavjesno radili u službi nakon što je krajem aprila ove godine oduzeto više od 100 paketa cigareta na putu Berane - Rožaje.

"Vijesti" saznaju da je Unutrašnja kontrola predala spise predmeta beranskom tužiocu, koji tokom istrage treba da utvrdi je li u njihovim radnjama bilo elemenata krivičnog djela, te za koga su čuvane cigarete.

Inspektori zaduženi za kontrolu zakonitosti rada policije, utvrdili su da je tužilac za zapljenu švercovane robe saznao tek 12. maja, gotovo 20-ak dana poslije oduzimanja.

"Unutrašnja kontrola okončala je istragu i utvrdila da su Krgović i Račić napravili teži propust u službi, jer nijesu tužioca 24. aprila obavijestili o zaustavljanju kamiona u kojem su nađeni paketi sa cigaretama", rečeno je “Vijestima” u MUP-u.

Krgović i Račić će u disciplinskom postupku odgovarati i Upravi policije jer je tokom istrage utvrđeno da su neistinito informisali pretpostavljene o tom događaju.

Tokom istrage Unutrašnje kontrole nije utvrđeno zbog čega su Krgović i Račić krili da je hladnjača sa stotinjak paketa cigareta zaplijenjena na putu ka Rožajama.

Afera u Beranama otkrivena je nakon što su “Vijesti” 12. maja ove godine dobile informaciju da je načelnik beranske policije naredio da se kamion sa oduzetom robom pusti da nastavi put ka granici sa Srbijom i da do granice treba da ga otprate komandir beranske policije Marijan Račić i policajac Duško Lazović.

Ekipa "Vijesti" tog dana posmatrala je kada je policijski automobil (oznaka P-BA001) za čijim je upravljačem bio Račić, do rampe Granične policije dovezla vozača kamiona Raša Šabotića (53), koji je, nakon par minuta, u pratnji tog i policijskog vozila registracije P-RO001, napustio krug sa kamionom punim cigareta "trokadero" i "merlin".

“Mercedesovo” vozilo puno švercovanih duvanskih proizvoda, međutim, nakon što su reporteri “Vijesti” uspjeli da fotografišu njegovo kretanje, parkiralo se nešto kasnije u krugu Centra bezbjednosti Berane.

Iz Uprave policije tada su potvrdili da su cigarete oduzete i ponudili zanimljivo objašnjenje za jednosatnu vožnju, tvrdeći da su službenici policije pratili kamion kako bi Šabotiću vratili robu za koju je imao dozvolu, ali da su se vratili jer su ustanovili da je “rampa na hladnjači vozila bila neispravna”.

Načelnik beranske policije Veselin Krgović i ranije je dovođen u vezu sa švercom cigareta. Njega je bivši granični policajac, koji je u Luksemburgu dobio azil, optužio da je, dok je bio rukovodilac granične policije u Beranama, otvorio švercerski koridor prema Kosovu. Krgović je to više puta oštro demantovao.

Galerija

šleper cigareta Berane FOTO: Tufik Softić