Neobična građevina nad rijekom u Rožajama: Husovićevi zetovi grade na divlje

"Džabe vam je da o tome pišete, vjerujte, ništa im ne možete"

85 pregleda0 komentar(a)
19.08.2014. 08:44h

Tazbina kćerki potpredsjednika Vlade Rafeta Husovića izgradila je nedavno nelegalni objekat iznad Lovničke rijeke.

Pored zgrade četvorice braće Kajić, od kojih su Mirsad i Muhamed Husovićevi zetovi, u rožajskom naselju Barmahala sazidan je prostor iznad riječnog korita koji je pripojen kući. Komšije Kajića kazale su da je nedovršena četvorospratnica sagrađena prije petnaestak godina, a dio nad rijekom nakon što je na vlast došla Bošnjačka stranka. „Ukoliko nad rijekom i bespravno može da se gradi i ja bih se proširio. Ali meni bi inspekcija to odmah srušila.

Džabe vam je da o tome pišete, vjerujte, ništa im ne možete. Rafet je gore uz Mila, jedna glava. Evo provjerite za godinu, za deset, zateći ćete isto ruglo“, rekao je jedan od komšija Kajića koji je insistirao na anonimnosti.

Drugi komšija kaže da su Kajići kuću napravili tik pored postojećeg mosta. „Koliko znam, upravo iz tog razloga godinama nijesu mogli da dobiju dozvolu za tu kuću. Sada su uspjeli i da je prošire na objekat iznad rijeke koji koriste kao dvorište i kao parking. Šta ćeš, takvo vrijeme došlo, radi ko šta hoće. Najbolje je gledati svoja posla.

A sve je kriva vlast i prošla i nova. U Titovo vrijeme nisi smio preko vode graditi“, rekao je komšija Kajića. Husović je „Vijestima“ kazao da nije upoznat sa slučajem i uputio na vlasnika kuće. Brat Mirsada i Muhameda, Masar Kajić je rekao da je on prije petnaestak dana fasadnim blokovima ogradio već postojeći most.

„Most smo sazidali čini mi se 2000. godine. On je bio uslov da počnemo gradnju kuće. Nedavno sam došao iz Njemačke na odmor i odlučio da zagradim most. Nisam imao građevinsku dozvolu, to sam uradio najviše zbog male djece iz naše kuće, da ne bi upala u rijeku“, rekao je Masar. Njegova braća Mirsad i Muhamed Kajić u braku su sa kćerkama Husovića koji je i predsjednik Bošnjačke stranke.

Oni u porodičnoj kući u Rožajama imaju svoje stanove, ali posljednjih nekoliko godina žive na Karabuškom polju, u Podgorici, u kućama svojih supruga. Mirsad je zaposlen kao Husovićev vozač, dok Muhamed radi kao portir u zgradi stare Vlade.

Zabranjena gradnja nad vodom

Pozitivni zakonski propisi u Crnoj Gori, na osnovu kojih se rijeke tretiraju kao državna imovina, zabranjuju gradnju u i nad vodom, osim ukoliko nije riječ o projektima od javnog interesa ili regionalnog značaja.

Za kršenje tih propisa, definisanih u Zakonu o vodama i Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, nad ležne su državna vodoprivredna i građevinska inspekcija. U oba slučaja predviđene su novčane kazne, a za nelegalnu gradnju i krivična prijava.