Nije tačno da se nelegalno gradi restoran na obali Crnog jezera

Restoran Nacionalnog parka Durmitor – Crno jezero izgorio je u požaru u decembru 2010. godine

358 pregleda1 komentar(a)
restoran Crno jezero, Foto: NTOCG
15.08.2014. 18:16h

Nije tačno da se "nelegalno gradi restoran na obali Crnog jezera", ni da će planirani objekat imati i smještajne kapacitete, kao što to tvrde u NVO Centar za razvoj Durmitora, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore.

"Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je Javnom preduzeću građevinsku dozvolu za rekonstrukciju restorana u postojećim gabaritima. Gabariti planiranog restorana biće identični gabaritima restorana prije nego što je izgorio u požaru, odnosno 300 metara kvadratnih u prizemlju i 100 metara kvadratnih u potkrovlju", navodi se u saopštenju, te dodaje da će funkcija restorana "Crno jezero" biti isključivo ugostiteljskog karaktera – nacionalni restoran.

"Konstatacija da će budući restoran 'imati veliki broj mjesta za sjedenje' je proizvoljna, jer je projektom predviđena otvorena terasa površine 150 metara kvadratnih projektovana u skladu sa kapacitetima i potrebama budućeg restorana", navode iz NTOCG.

Nije tačno, kako se navodi u reagovanju, "da nije planirana kanalizaciona mreža".

"Projektom je predviđeno postavljanje savremenog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda na bazi otpadnog mulja čime će se značajno unaprijediti tretman zaštite u odnosu na prethodni koji je funkcionisao 25 godina", kazali su iz NTOCG.

Što se same izgradnje i budućeg izgleda restorana tiče, arhitektonsko rješenje je, kako dodaju, upravo takvo da su njime ispoštovane ambijentalne vrijednosti lokacije, a njegov izgled projektovan u skladu sa autohtonim i tradicionalnim graditeljstvom na području Durmitora.

Restoran Nacionalnog parka Durmitor – Crno jezero izgorio je u požaru u decembru 2010. godine.

"NTOCG su uvjereni da će se rekonstrukcijom restorana Crno jezero nadomjestiti nedostajući objekat koji je nekada bio simbol kako NP Durmitor tako i samog Žabljaka i ujedno obogatiti turistička ponuda sjevera. Nacionalni parkovi Crne Gore očekuju da će u vrlo brzom roku, a po završetku administrativnih procedura, početi sa izgradnjom restorana", saopšteno je iz NTO.

U zoni dozvoljene gradnje

Važećim Prostornim planom posebne namjene NP Durmitor lokacija na kojoj će se rekonstruisati restoran Crno jezero pripada drugoj zoni zaštite Nacionalnog parka u kojoj je dozvoljena izgradnja-rekonstrukcija turističko-ugostiteljskih objekata, napominju iz NTO.

Nakon dobijanja urbanističko-tehničkih uslova koje je izdalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore je pristupilo projektovanju restorana „Crno jezero“ uz poštovanje ključnih vizuelnih elemenata prethodnog restorana, poštovanje svih ekoloških principa i standarda i po ugledu na arhitektonsko nasljeđe Durmitorskog kraja.

"O svim aktivnostima blagovremeno su informisane sve relevantne institucije – Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Opština Žabljak...", navodi se u reagovanju NTO.