Brnabić: Međunarodna zajednica da ne testira strpljenje Srbije

"Bezgranično strpljenje je potrebno da bi se razumjeli pojedini predstavnici međunarodne zajednice koji u zaglušujućoj tišini posmatraju kada Priština prstom ne mrdne da ispuni Briselski sporazum više od pet godina, kada krši sporazume o posjetama zvaničnika, hapsi i teroriše našeg šefa tima za pregovore... a sada istim terorom koji su učinili nad Markom Đurićem prijeti i predsjedniku Srbije"

74 pregleda0 komentar(a)
Ana Brnabić, Foto: Beta-AP
07.09.2018. 11:13h

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvala je međunarodnu zajednicu da "ne stavlja na test više ni strpljenje ni razumijevanje (Srbije)", već da shvati ozbiljnost situacije u pregovorima Beograda i Prištine i da se ponaša u skladu sa tim.

Ona je navela da je za razgovor sa predstavnicima albanskog naroda na Kosovu i Metohiji potrebno "ogromno strpljenje", zato što su oni "neozbiljni, neodgovorni i nepredvidivi", ali i da ne razumije pojedine predstavnike međunarodne zajednice koji ne reaguju na neispunjavanje dogovora prištinske strane.

"Bezgranično strpljenje je potrebno da bi se razumjeli pojedini predstavnici međunarodne zajednice koji u zaglušujućoj tišini posmatraju kada Priština prstom ne mrdne da ispuni Briselski sporazum više od pet godina, kada krši sporazume o posjetama zvaničnika, hapsi i teroriše našeg šefa tima za pregovore... a sada istim terorom koji su učinili nad Markom Đurićem prijeti i predsjedniku Srbije", kazala je Brnabić.

Ona je navela i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učinio više za izgradnju dobrih odnosa između Srba i Albanaca nego ijedan političar sa bilo koje strane, a "svakako u posljednjih sto godina".

"Od poziva Ediju Rami da posjeti Srbiju, koji je prvi premijer Albanije koji je posjetio Srbiju nakon 68 godina, preko poslovnog foruma u Nišu kada smo otvorili put privrednoj saradnji, do pokretanja unutrašnjeg dijaloga u Srbiji o mogućnosti kompromisa oko Kosova i Metohije", rekla je Brnabić.