Sindikati poručili: Mogući protesti na jesen

"Vraćamo već dugove nekolicine tajkuna. Bolje da smo se zadužili da narod živi bolje nego da vraćamo dugove onih koji imaju milione i milijarde"

6 komentar(a)
Zvonko Pavićević, štrajk, Foto: Arhiva "Vijesti"
14.08.2014. 10:31h

Ukoliko Vlada odbije da kroz pregovore sa sindikatima poveća zarade u javnom sektoru, Crnu Goru bi s jeseni mogli zadesiti i radnički protesti, saopšteno je danas na konferenciji Unije slobodnih sindikata.

Predsjednik sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević, podsjetio je da je ta radnička organizacija otpočela pregovore sa nadležnim ministarstvima, ali da su razgovori prekinuti kada je premijer Milo Đukanović saopštio da bi bilo neodgovorn o da se država zaduži zbog povećanja zarada u javnom sektoru.

"Vraćamo već dugove nekolicine tajkuna. Bolje da smo se zadužili da narod živi bolje nego da vraćamo dugove onih koji imaju milione i milijarde", poručio je Pavićević.

Prema njegovim riječima u zavisnosti od raspoloženja prosvjetnih radnika će sindikat planirati buduće sindikalne aktivnosti.

"Zakon o štrajku zabranjuje potpunu obustavu rada, ali ako to zaposleni budu zahtijevali, kršićemo propis", kazao je Pavićević.

Predsjednik Sindikata zdravstva, Vladimir Pavićević, pitao je da li crnogorski radnici treba da čekaju suficit u državnom budžetu.

"Onakva izjava premijera znači da treba da prođu godine da bi u budžetu bio suficit, a zaposlenima veća plata", rekao je Pavićević, ističući da će sindikat prosvjete, zdravstva, vojske i univerziteta zajednički nastupati ne isključujući mogućnost protesta na jesen.

Predsjednik sindikata vojske, Nenad Čobeljić, kazao je da ta radnička organizacija očekuje povećanje zarada jer su plate zaposlenima u vojsci ispod državne prosječne zarade.

"Prosječna zarada zaposlenih u Vojsci iznosi 444 eura, a u ovi cifru ulaze i famozni vojni dodaci", objasnio je Čobeljić.