Repulzija sportskih lopti

U izdanju Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i Crnogorske sportske akademije iz Podgorice, objavljena je i četvrta naučna studija Duška Bjelice

215 pregleda6 komentar(a)
13.08.2014. 20:19h

U izdanju Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića i Crnogorske sportske akademije iz Podgorice, objavljena je i četvrta naučna studija Duška Bjelice, a prva te vrste istraživana na ovim prostorima.

Bjelica je dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore.

Ovog puta profesor Bjelica je sa svojim timom izučavao i dokazivao repulziju sportskih lopti. Postavka eksperimenta bila je realizovana kino-snimanjem slobodnog pada i serije odskoka nakon odbijanja od čvrste podloge propisanih lopti.

"Da je sport sastavni dio svakodnevnog života najvećeg dijela svjetske populacije, govore i ankete školskih populacija širom svijeta, gdje na primjer, skoro sva djeca znaju sastav državne reprezentacije a ne znaju kako se zove predsjednik države ili neki nobelovac iz njegove zemlje. A sa finansijskog aspekta privilegije istaknutih sportista su velike, a njihovi prihodi su po pravilu mnogo veći od prihoda najistaknutijih svjetskih naučnika", ističe Bjelica i nastavlja:

"Najatraktivniji sportovi su sportovi sa loptom. Od svih lopti favorizovane su lopte kuglastog oblika, napumpane vazduhom i sa većim pritiskom od atmosferskog. Prenapumpanost lopte omogućava njeno odbijanje nakon sudara sa čvrstim predmetom. U fizici se sudar definiše dvijema fazama: kompresijom, gdje se u prvoj fazi dodirna površina deformiše, time se pritisak u lopti poveća, pa se u drugoj fazi sudara deformisana površina ispravlja (restitucija), odbijajući se od predmeta".

"Zbog suštinske razlike između klasičnih sudara elastičnih tijela i sportskih lopti napumpanih vazduhom pod višim pritiskom, u ovoj studiji umjesto izraza restitucija korišćen je adekvatniji izraz: repulzija! Taj fenomen repulzije je i dokazan", zaključuje Duško Bjelica.