Snouden želi da se vrati kući, po cijenu odlaska u zatvor

Snouden je opisao modernu tehnologiju kao "najveći ekvilajzer u ljudskoj istoriji" i objasnio da su njegovi postupci bili vođeni željom da pomogne u edukaciji Amerikanca

4 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
13.08.2014. 16:40h

Bivši službenik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden, kome je nedavno odobreno trogodišnje produženje boravka u Rusiji, kazao je da se i dalje nada povratku kući, u Sjedinjene Američke Države (SAD), čak i ako bi to značilo život iza rešetaka.

"Rekao sam Vladi da bih dobrovoljno otišao u zatvor, ukoliko to imalo pravu svrhu", rekao je Snouden u intervju za septembarsko izdanje magazina Vajerd, čije djelove prenose američki mediji.

On je kazao da više brine o SAD, nego o tome šta se dešava sa njim.

"Ali, ne smijemo da dozvolimo da zakon postane političko oružje ili da se saglasimo sa zastrašivanjem ljudi i onemogućavanjem da se bore za svoja prava", poručio je Snouden, koji je na naslovnoj strani prikazan kako grli američku zastavu.

On je rekao da se više plaši američke vlasti, nego ruske policije.

"Okliznuću se i oni će da me srede. To će se desiti", kazao je Snouden, dodajući da sumnja da "iko brine zbog curenja (bezbjednosnih) informacija".

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je ranije ove godine zakon kojim se prekida praksa NSA da bez sudskog naloga vrši prisluškivanje komunikacije miliona Amerikanaca preko interneta ili telefona.

Snouden je opisao modernu tehnologiju kao "najveći ekvilajzer u ljudskoj istoriji" i objasnio da su njegovi postupci bili vođeni željom da pomogne u edukaciji Amerikanca o njihovoj naciji i liderima.

On je rekao da NSA posjeduje tajni program pod nazivom "Monstermajnd" koji će, kada bude bio spreman za upotrebu, automatski registovati sajber napade iz inostranstva, bez bilo kakvog ljudskog angažovanja.

Prema njegovim riječima, nezavisno od problema sa kršenjem prava na privatnost u zemlji, program bi mogao da predstavlja pravu noćnu moru za SAD na međunarodnom diplomatskom planu, jer su sajber napadi često preusmjeravani preko trećih kompjutera u stranim zemljama.

"Napad može da dođe od nekog iz Kine, ali da djeluje kao da je potekao iz Rusije, a mi onda napadnemo rusku bolnicu", naveo je Snouden kao primjer.