Traže da Koha nije dio Pobjede

“Ova situacija zahtijeva intervenciju i pomoć državnih institucija, političkog faktora, a posebno Skupštine Crne Gore, koja je i osnivač nedjeljnika Koha javore"

6 komentar(a)
12.08.2014. 18:46h

Oni kojima duguje državno preduzeće Pobjeda, koje je u stečaju, prijavljivati potraživanja u roku od 30 dana.

Sastanak povjerilaca biće održan 9. septembra, a ročište za ispitivanje dugovanja 24. septembra u Privrednom sudu.

Uvođenjem stečaja automatski padaju na naplatu državne garancije za kredite gubitaškog preduzeća, koje je dijelila Vlada. Tako će građani platiti još pet miliona eura kredita Pobjede.

Glavni i odgovorni urednik nedjeljnika Koha javore na albanskom jeziku Ali Salaj ocijenio je da taj list ne bi trebalo da bude obuhvaćen stečajnim postupkom u Pobjedi, koja ga izdaje niti u njenom mogućem procesu privatizacije. On je kazao da bi medije manjina trebalo da sačuvaju i podrže relevantne državne institucije „zbog njihove misije u multietničkom društvu, ali i zbog činjenice da ovi mediji ne mogu biti profitabilni“.

“Ova situacija zahtijeva intervenciju i pomoć državnih institucija, političkog faktora, a posebno Skupštine Crne Gore, koja je i osnivač nedjeljnika Koha javore, ocijenio je Salaj.

Koha javore je prvi put izašao u februaru 2002.

On je pozvao poslanike „da autoritetom doprinesu da jedini list na albanskom jeziku u Crnoj Gori opstane na medijskoj sceni, pri čemu je potrebno osigurati srazmjerni dio finansijskih sredstava od Skupštine, Vlade ili Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava“.

Poreska uprava je 23. jula tražila stečaj zbog duga od 1,15 miliona, većim dijelom za doprinose zaposlenima. Račun Pobjede je u blokadi, a dugoročne i kratkoročne obaveze iznose preko 10 miliona.

Stečajni upravnik Pobjede Mladen Marković je najavio da prvi mjesec neće nikog od 197 radnika poslati na Biro rada, a nakon toga će zadržati koliko je dovoljno za proizvodnju. List će imati manje stranica.

Iz sindikata su tražili otpremnine od 1.900 do 15.000 eura. Stečajni sudija je Blažo Jovanić.