Optuženi za napad na Lidiju Nikčević prekinuli štrajk glađu

Oni su, kako se navodi u saopštenju porodica optuženih, za sada odustali od daljeg štrajka glađu do 1. septembra, kada je i naredno suđenje

65 pregleda0 komentar(a)
ZIKS, Foto: Jelena Jovanović
11.08.2014. 15:31h

Optuženi za napad na novinarku Dana, Lidiju Nikčević, prekinuli su danas štrajk glađu. Željko Miletić, Milovan Gardašević, Vladimir Mitrović, Zoran Abramović, Vukašin Đurđevac i Nikola Bulatović su, na insistiranje i molbu porodica, prijatelja i advokata, odlučili da prekinu štrajk glađu koji su započeli u četvrtak. Oni su, kako se navodi u saopštenju porodica optuženih, u nadi da će sudski proces biti objektivniji i pravedniji, za sada odustali od daljeg štrajka glađu do 1. septembra, kada je i naredno suđenje. „I dalje ne odustaju, niti odustajemo od zahtjeva u ovom procesu, a to su: objektivno i transparetno suđenje, suđenje na osnovu dokaza i činjenica, a ne po unaprijed pripremljenom scenariju, provjera iskaza i kontrola policajaca koji su vršili torturu na V. Mitrovićem, sa namjerom da iznude priznanje okrivljenog Mitrovića“, kaže se u saopštenju. Dodaje se da ne odustaju ni od zahtjeva koji obuhvataju prikupljanje svih dokaza, a ne samo određenih, i informacija koje će dovesti do, kako su rekli, istinskog rasvjetljavanja slučaja i otkrivanje pravih počinioca.

Porodice optuženih su zahvalile javnosti i medijima koji su, kako se navodi, iskazali zainteresovanost za taj slučaj
Među zahtjevima su i puštanje da se brane sa slobode, zbog položenog jemstva, i prevashodno zbog toga što u dosadašnjem postupku nijesu iznijeti dokazi koji ukazuju na učestvovanje tih šest osoba, kao i aktivnije učešće javnosti, jer će se, dodaje se, time umanjiti mogućnosti za manipulisanje u ovom sudskom postupku. „Nadamo se da će nadležni državni organi imati sluha i savjesti za opravdane zahtjeve optuženih i njihovih porodica, i da će ovi apeli imati odjeka da se na drugačiji, objektivniji način pristupi ovom procesu, jer još uvijek nije kasno da istina pobijedi i da se pravda zadovolji“, kaže se u saopštenju. Porodice optuženih su zahvalile javnosti i medijima koji su, kako se navodi, iskazali zainteresovanost za taj slučaj i time omogućili da se nove pojedinosti i informacije o tom slučaju predoče javnosti Crne Gore.