Koprivica: Mustafić da objasni u kojoj je funkciji nastupio u Turskoj

"Da li je Mustafić pritom agitovao kod naših iseljenika u Turskoj da glasaju određenog kandidata", pita se Koprivica

17 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
11.08.2014. 12:27h

Dragan Koprivica, član političke grupacije koju predvodi Milan Knežević kaže da je boravak potpredsjednika Skupštine Crne Gore Sulja Mustafića u Turskoj, uoči samih predsjedničkih izbora je krajnje problematičan, tim prije što je imao i neposredan susret s Redžepom Tajipom Erdoganom koji je bio jedan od predsjedničkih kandidata.

"Mustafić je tokom boravka, uz zvaničan cilj posjete, obišao više udruženja i asocijacija, koje okupljaju naše iseljenike. Ali, "slučajnost" organizovanja svih tih susreta upravo pred predsjedničke izbore, i više je nego providna, i baca sjenku i na sam zvanični povod putovanja u Tursku. Zato se može govoriti i o tome da su brojni susreti s našim iseljenicima zloupotrebljeni, kao formalni razlog, pokriće uoči izbora, uz neposredan susret s Erdoganom, i time davanje nedvosmislene podrške jednom od više predsjedničkih kandidata", rekao je Koprivica.

On smatra da Mustafić treba da saopšti crnogorskoj javnosti – u kojoj je, konkretno, funkciji nastupio u Turskoj, i da li je pritom agitovao kod naših iseljenika u Turskoj da glasaju određenog kandidata.

"Ako je nastupio kao potpredsjednik svoje stranke, o tome svoj stav sigurno ima stranka. Ali, ako je svojim boravkom, pred same izbore u drugoj zemlji, nastupao kao potpredsjednik Crnogorskog parlamenta, navijački, u cilju davanja direktne podrške, to je već akt zloupotrebe državne funkcije, i čin grubog miješanja crnogorske politike u punu ravnopravnost nastupa svih kandidata na predsjedničkim izborima u Turskoj. Pritom je jasno da je njegova funkcija potpredsjednika Crnogorske Skupštine u profilu njegovog političkog nastupa neodvojiva i dominantna, te je u Turskoj tako pred izbore boravio prvenstveno potpredsjednik Crnogorskog parlamenta, a uzgred i potpredsjednik stranke", smatra Koprivica.

On se pita i da li ga je neko iz vrha Crnogorskog Parlamenta na to upozorio, ili ga pak ohrabrio.

"Mustafić je na taj način nesumnjivo izašao iz ustavnih nadležnosti Skupštine, i okvira svoje funkcije potpredsjednika. A svoj susret s Erdoganom poistovjetio je s njegovim riječima o pobjedi Turske i kao pobjedi Sarajeva i Skoplja, dakle, o globalizaciji interesa jedne zemlje", kazao je Koprivica.